Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η εκλογική διαδικασία για το πρώτο στάδιο της εκλογής Αρχιεπισκόπου Κύπρου και με βάση τα αποτελέσματα το τριπρόσωπο με ιεραρχική τάξη αποτελείται από τους Μητροπολίτες Πάφου, Λεμεσού και Ταμασού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, ο Γενικός Έφορος Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Ιωάννης Χαριλάου είπε ότι έχουν ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία για το πρώτο στάδιο της εκλογής Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Όπως είπε, το τελικό αποτέλεσμα έχει ως εξής: Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος 18,39%, Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος 3,24%, Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος 35,68%, Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος 9,80%, Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος 14,79%, Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας 18,10%.

Ο κ. Χαριλάου ευχαρίστησε όσους συνεργάτες του τον βοήθησαν στο έργο του και κρατικούς υπαλλήλους, αλλά και άλλους συνεργάτες του από τον ιδιωτικό τομέα, από το Ελεγκτικό Τμήμα της Εκκλησίας της Κύπρου, από όλες τις αρχιερατικές επαρχίες. «Ο καθένας με το δικό του τρόπο για τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαριλάου ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Επάρχους με τους συνεργάτες τους, το κυβερνητικό τυπογραφείο, τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Εκλογών του κράτους, την Αστυνομία Κύπρου και όλες τους δημοσιογράφους.

Ευχαρίστησε τον Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Πάφο Γεώργιο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που ομόφωνα του έδειξαν αυτή την εμπιστοσύνη και το σεβασμό και την εκτίμηση και του ανέθεσαν αυτό το δύσκολο έργο, αλλά τέλος ευχαρίστησε την οικογένεια του και προπαντός τον Θεό.

Σημείωσε ότι τα υπόλοιπα αποτελέσματα θα αναρτηθούν πιθανότατα εντός της νύχτας ή το πρωί της Δευτέρας.

Σε ερώτηση αναφορικά με τη διαφορά ψήφων του Μητροπολίτη Ταμασού με τον Μητροπολίτη Πάφου, ο κ. Χαριλάου είπε ότι σε γενικό ποσοστό θα βρίσκονται τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, αλλά και κατά αρχιερατική επαρχία και αριθμό ψήφων.

«Ήταν ένα τεράστιο έργο που πολλοί πίστευαν ότι μπορούσε να βγει σε 35 μέρες. Έχουμε τελειώσει», κατέληξε.

Η δήλωση του Πάφου Γεώργιου

Ο τοποτηρητής του θρόνου μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων προέβη σε δηλώσεις από την Αρχιεπισκοπή, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, πως οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με διαφάνεια χωρίς να υπάρχουν σκιές.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ευχαρίστησε το λαό που με πολύ νηφαλιότητα προσήλθε στις κάλπες αλλά και όλους τους υποψηφίους οι οποίοι έδειξαν ένα ανώτερο και βοήθησαν ώστε οι εκλογές να γίνουν χωρίς κανένα παρατράγουδο.

Παράλληλα ευχαρίστησε τα ΜΜΕ που κάλυψαν την διαδικασία χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και χωρίς να δημιουργηθεί η υποψία ότι πήρατε το μέρος του ενός ή του άλλου.

Σημείωσε δε, πως θα περιμένουν να περάσουν οι 3 μέρες που προβλέπει το καταστατικό, για να διαφανεί αν θα υπάρξουν ενστάσεις και έπειτα θα συνέλθει η σύνοδος, θα επικυρώσει το τριπρόσωπο και θα ορίσει μέρα εκλογής του Αρχιεπισκόπου.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ικανοποιημένος από το ποσοστό που εξασφάλισε ο Μητροπολίτης Πάφου απάντησε πως «δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος. Το καταστατικό έχει μια φιλοσοφία και επιτρέπει στο λαό να στείλε στη Σύνοδο τους 3 εκλεκτούς του. Και απ’ εκεί και πέρα η Σύνοδος ξεκινά να επιλέξει εκείνο με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί περισσότερο και τον οποίο θεωρεί κατάλληλο. Άλλα τα κριτήρια του λαού και άλλα των ιεραρχών. Επομένως δεν μπορώ να πω αν είμαι ο πρώτος ή ο δεύτερος ή ο τρίτος…».