Το Κυπριακό και το Ουκρανικό είναι ευρωπαϊκά προβλήματα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η ουκρανική πληγή» απηχεί και τα όσα βίωσαν οι Κύπριοι, προβαίνοντας σε παραλληλισμούς μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Τα προσχήματα της Μόσχας για να δικαιολογήσει την εισβολή χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο, είπε.

Έκτοτε, πρόσθεσε, «και παρά τις προσπάθειες μας και σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η Τουρκία όχι μόνο δεν εμπλέκεται στις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης πολιτικής λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα, αλλάαντιθέτως δημιουργεί τετελεσμένα στη θάλασσα και επί του εδάφους».

«Το Κυπριακό και το Ουκρανικό είναι ευρωπαϊκά προβλήματα και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και αξίζουμε αν δεν τερματιστούν αυτοί οι αναθεωρητισμοί», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε ότι «ως Πρόεδρος της χώρας που είναι διαιρεμένη για 48 χρόνια, είμαι στη θέση να πω ότι η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και το αίσθημα ασφάλειας που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας είναι το πλέον επείγον ζήτημα για κάθε ένα από εμάς».

Ο Πρόεδρος, συνεχάρη τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την ανάληψη της ηγεσίας του ΕΛΚ και ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ για το έργο του. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους εταίρους του ΕΛΚ για την στήριξη που παρέχουν στην Κύπρο και για το ψήφισμα που υιοθετήθηκε με τίτλο “Πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό”.

Προσφωνώντας τον κ. Βέμπερ, εξέφρασε βεβαιότητα ότι υπό την ηγεσία του, το ΕΛΚ θα βρει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατοχή της Κύπρου, η ανάγκη σταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ανόδου στις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, την κλιματική αλλαγή, κα.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, τόνισε την ανάγκη για παγκόσμια εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ληφθεί, ώστε να έχουν επιτυχές αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι, δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από κάποιες χώρες.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι χρειάζεται προσοχή ώστε οι επιπτώσεις των κυρώσεων να μην είναι μεγαλύτερες σε αυτούς που τις επιβάλλουν παρά στην Ρωσία.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη επικέντρωσης των προσπαθειών σε διπλωματική λύση του Ουκρανικού και είπε ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρειάζεται».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Ρότερνταμ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος.