Οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις μάχης στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού κατέστρεψαν, όπως αναφέρουν, 10 χιλιόμετρα σηράγγων και αρκετά εργαστήρια κατασκευής όπλων κατά τη διάρκεια ημερών με έντονες μάχες, που περιελάμβαναν πάνω από 200 αεροπορικά πλήγματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Στο νότιο άκρο της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις, που πραγματοποιούν επίθεση στη Ράφα βρήκαν “εκτοξευτήρες ρουκετών και άλλα όπλα καθώς και σήραγγες που κατασκευάστηκαν από τη Χαμάς στο κέντρο της πόλης”, σύμφωνα με τον στρατό. Ισραηλινά στρατεύματα με τη συνδρομή τεθωρακισμένων έχουν στόχο να διαλύσουν τους σχηματισμούς μάχης της Χαμάς στην πόλη, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Σε επικαιροποιημένη ενημέρωση για τις δύο και πλέον εβδομάδες σφοδρών εχθροπραξιών στην Τζαμπάλια, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα ολοκλήρωσαν την επιχείρησή τους και αποσύρθηκαν για να ετοιμάσουν άλλες επιχειρήσεις στη Γάζα.

Κατά την επιχείρηση, τα στρατεύματα ανέκτησαν τα πτώματα επτά εκ των 250 ομήρων που απήγαγαν οι ένοπλοι υπό τη Χαμάς όταν εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα περίπου 1.200 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με απολογισμό της ισραηλινής πλευράς.

Έκτοτε, πάνω από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον αεροπορικό και χερσαίο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας, ενώ μεγάλο μέρος του πυκνοκατοικημένου θύλακα έχει μετατραπεί σε ερείπια.

Στην Τζαμπάλια, μια ιδιαιτέρως πυκνοκατοικημένη περιοχή με πρόσφυγες από τον πόλεμο του 1948, η Χαμάς μετέτρεψε την «αστική περιοχή σε ένα οχυρωμένο συγκρότημα μάχης», δήλωσε ο στρατός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές σε μάχες σώμα με σώμα και κατάσχεσαν μεγάλες ποσότητες όπλων ενώ κατέστρεψαν εκτοξευτήρες ρουκετών που προορίζονταν για χρήση.

Υπογείως, οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν δίκτυο με σήραγγες που ήταν γεμάτο όπλα και εκτεινόταν σε πάνω από 10 χιλιόμετρα ενώ σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος της Χαμάς στην περιοχή, σύμφωνα με τον στρατό.

Το Ισραήλ κατηγορεί αυτό που χαρακτηρίζει εσκεμμένη τοποθέτηση μαχητών σε κατοικημένες περιοχές για τον υψηλό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο. Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως κάλυψη για τους μαχητές.

Η Τζαμπάλια πλήττεται από σφοδρές μάχες εδώ και εβδομάδες, γεγονός που τονίζει τη δυσκολία του Ισραήλ να καταστρέψει τις μονάδες της Χαμάς.

Υπήρξαν εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων στην Τζαμπάλια στις πρώτες φάσεις της ισραηλινής εκστρατείας και τον Ιανουάριο ο στρατός δήλωσε ότι είχε σκοτώσει όλους τους διοικητές της Χαμάς και είχε εξαλείψει στην περιοχή τους σχηματισμούς μάχης της οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ