Το Ιράν κάλεσε την Ελλάδα, να συνεργασθεί για την επίλυση της κρίσης χωρίς την ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά την σύλληψη των δύο ελληνικών τάνκερ, όπου στο ένα είναι καπετάνιος Κύπριος ναυτικός, από τις ιρανικές δυνάμεις στον Κόλπο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuter’s.

Η Τεχεράνη πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση κατά των ελληνικών τάνκερ, αφού η Αθήνα είχε ακινητοποιήσει προηγουμένως υπό ιρανική σημαία τάνκερ, ενώ στην συνέχεια, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν το φορτίο πετρελαίου που αυτό μετέφερε, στο πλαίσιο των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της Τεχεράνης.

Αμερικανοί και Έλληνες διπλωμάτες κάλεσαν το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως τα ελληνικά τάνκερ. Ο Αμερικανόw υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την Ελλάδα «μπροστά σε αυτήν την αδικαιολόγητη σύλληψη».

«Ο κ. Μπλίνκεν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η εποχή που οι ΗΠΑ επέβαλλαν μόνες τους τους κανόνες τους στον κόσμο έχει παρέλθει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, σύμφωνα με το Reuters, και χαρακτήρισε την Ουάσιγκτον «μεγαλύτερο παράγοντα διατάραξης του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο».

«Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση έδειξε ότι το να λαμβάνει εντολές από μία τρίτη πλευρά είναι σημαντικότερο για εκείνη … Αλλά πιστεύουμε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν καλοπροαίρετες», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους.

«Συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να λάβει την νόμιμη και δικαστική οδό για το θέμα αυτό χωρίς φανφάρες», είπε προσθέτοντας ότι η κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος των ελληνικών πλοίων είναι καλή και ότι βρίσκονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις οικογένειές τους.

Σε εξέλιξη η διεργασία για απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική διεργασία από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απελευθέρωση του Κύπριου καπετάνιου, μέλους του πληρώματος ενός εκ των δύο ελληνικών πλοίων, που βρίσκονται υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Αραβικό Κόλπο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Κύπριος καπετάνιος του υπό πλοίου «Prudent warrıor» είναι καλά στην υγεία του και το Υπουργείο βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε επαφή με την σύζυγό του.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη είναι σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για την διαχείριση της προξενικής διάστασης του ζητήματος.

Για το θέμα, σημείωσε, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

«Οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ είναι συνεχείς και στοχεύουν στην απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματος», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.