ια τις τελευταίες παράνομες ενέργειας της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και για τα ΜΟΕ που πρότεινε η ε/κ πλευρά, ενημέρωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους υπόλοιπους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο σύντομης παρέμβασής του κατά τη δεύτερη ημέρα της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η παρέμβαση επρόκειτο αρχικά να γίνει τη Δευτέρα, ωστόσο μεταφέρθηκε την Τρίτη λόγω του ότι η συζήτηση για το έκτο πακέτο κυρώσεων διήρκεσε μέχρι αργά.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Twitter, ενημέρωσε τους ηγέτες «για τις τελευταίες παράνομες ενέργειες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, μεταξύ άλλων στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων».

«Παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί νέα τετελεσμένα, μεταξύ άλλων, εις βάρος των προοπτικών της επανέναρξης συνομιλιών», πρόσθεσε.

«Επανέλαβα την πρόταση μου για ΜΟΕ που μπορούν να χτίσουν εμπιστοσύνη και να ανοίξουν τον δρόμο για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, με στόχο μια βιώσιμη λύση, στη βάση μιας ΔΔΟ. Η στήριξη της ΕΕ προς αυτόν τον στόχο παραμένει καίρια» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε πως εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη» στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «εν μέσω της πρόσφατης εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας».