Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) μετέβαλε χθες απροσδόκητα τη στάση του σε σχέση με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ. 

«Σήμερα μπορώ να πω ότι το εμπάργκο έχει καταστεί διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», δήλωσε μετά τη συνάντηση με την Πολωνή συνάδελφό του Anna Moskwa στη Βαρσοβία. Η Γερμανία είναι σε θέση να βρει μια λύση τις επόμενες ημέρες για να καλύψει γρήγορα τις ανάγκες της χωρίς την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου, πρόσθεσε. Το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στις ανάγκες της Γερμανίας είναι μόνο περίπου 12% και κατευθύνεται αποκλειστικά στο διυλιστήριο PCK στην πόλη Schwedt an der Oder του Βρανδεμβούργου. Στο ζήτημα αυτό αναζητείται εναλλακτική λύση. «Η εξεύρεση λύσης είναι το καθήκον μας για τις επόμενες ημέρες».

Μέχρι τώρα αναφερόταν ότι το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση του εφοδιασμού του PCK. Το διυλιστήριο συνδέεται με αγωγό από τη Ρωσία που ελέγχεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft. Τα λιμάνια της Δυτικής Γερμανίας που εισήγαγαν ρωσικό πετρέλαιο συνήψαν νέα συμβόλαια με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον Χάμπεκ, το διυλιστήριο Leuna της Total έχει ήδη μετατρέψει τα συμβόλαια.

Το άνοιγμα σε ένα εμπάργκο και η προοπτική μιας γρήγορης αποσύνδεσης από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι αξιοσημείωτη. Πριν από ένα μήνα, ο Χάμπεκ δήλωνε ότι η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει «πρακτικά ανεξάρτητη» από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μόνο στο τέλος του έτους. Στα μέσα του τρέχοντος έτους, «οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στη Γερμανία αναμένεται να μειωθούν στο μισό», τόνιζε τότε ο Υπουργός, ο οποίος χαρακτήριζε τη μείωση αυτή ως μεγάλη επιτυχία. Στις αρχές Απριλίου, το Υπουργείο του προειδοποιούσε για ελλείψεις εάν το τέλος ερχόταν απότομα: «Ένα άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε τουλάχιστον προσωρινά να οδηγήσει σε στρεβλώσεις της αγοράς και δυσκολίες στην προμήθεια προϊόντων πετρελαίου στην Ανατολική και Κεντρική Γερμανία», ανέφερε έγγραφο του Υπουργείου.

Οι νέες δηλώσεις του Χάμπεκ έτυχαν επιδοκιμασίας από Γερμανούς οικονομολόγους. Η Βερονίκα Γκριμ, μέλος του Συμβουλίου Σοφών για τη Γερμανική Οικονομία που παρέχει γνωμοδοτήσεις στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, είπε σε σχετική ερώτηση: «Βρίσκω αυτή την εξέλιξη θετική, αν και καθυστερημένη. Οι πληρωμές προς τη Ρωσία πρέπει να μειωθούν το συντομότερο δυνατό». Η ίδια ελπίζει ότι τώρα θα ξεκινήσει γρήγορα ένα εμπάργκο πετρελαίου σε επίπεδο ΕΕ. Η Γκριμ εικάζει ότι στις Βρυξέλλες ήθελαν να αποφύγουν ένα εμπάργκο πετρελαίου, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές της βενζίνης, κυρίως ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, και ότι τα πράγματα ενδεχομένως τώρα να αλλάξουν.

Γνωστοί οικονομολόγοι τάσσονται από την αρχή του ρωσικού επιθετικού πολέμου υπέρ του να σταματήσει ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία. Σε μια ανοιχτή τους επιστολή, Αυστριακοί οικονομολόγοι απαιτούν ένα εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Το επόμενο βήμα των κυρώσεων θα ήταν να σταματήσουν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της  ΕΕ από τη Ρωσία «ή τουλάχιστον να επιβληθούν υψηλοί δασμοί εισαγωγής από την ΕΕ» και να πληγεί σκληρά η Ρωσία, δεδομένου ότι οι εξαγωγές πετρελαίου είναι πολύ πιο σημαντικές για τη χρηματοδότηση του πολέμου από την εξαγωγή άνθρακα ή φυσικού αερίου. Αυτό γράφουν, μεταξύ άλλων, οι Διευθυντές του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας WIFO  και του Ινστιτούτου για τη Συγκριτική Οικονομική Έρευνα στη Βιέννη. Η ίδια η Αυστρία δεν εισάγει πλέον ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ