Την στήριξη νέων επιχειρηματιών με κονδύλια που ανέρχονται στα €30 εκατ. μέσω ειδικού σχεδίου, παρουσίασε σήμερα, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κα Νατάσα Πηλείδου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Υπουργός ανέφερε ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες το Υπουργείο Ενέργειας έχει προκηρύξει σχέδια ύψους 121 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους, το συνολικό ύψος των προκηρύξεων θα ανέλθει στα €166 εκατομμύρια. Απώτερος στόχος, είπε, είναι η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν ισχυρή κινητήριο δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.

Αναφερόμενη στις λεπτομέρειες του νέου Σχεδίου, η κα Πηλείδου εξήγησε ότι αποτελεί τη «συνέχεια των σχεδίων ενίσχυσης της νεανικής και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Επισήμανε, ακόμα, ότι το Σχέδιο, το οποίο άνοιξε για νέες αιτήσεις στις 17 Μαΐου, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει πλέον επανασχεδιαστεί και εκσυγχρονιστεί, «λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά και τα σημεία που έχριζαν βελτίωσης σε προηγούμενες προκηρύξεις».

Σύμφωνα με την κα Πηλείδου, μεταξύ άλλων, έγιναν βελτιώσεις όπως:

• Ενοποίηση των δύο σχεδίων Νεανικής και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, για γρηγορότερη διαχείριση των αιτήσεων.

• Δικαιούχοι είναι άνεργοι ή μισθωτοί, (α) νέοι και νέες 18 έως 29 ετών, (β) άνδρες 30 μέχρι 50 ετών και (γ) γυναίκες 30-55 ετών. Ως εκ τούτου, διευρύνθηκε η ηλικιακή ομάδα για αύξηση των δικαιούχων.

• Αύξηση του ανώτατου επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά αίτηση στις €120 χιλιάδες και σημαντική αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης, για νέους και νέες μέχρι 29 ετών στο 70% και για άντρες και γυναίκες άνω των 30 ετών, στο 60%.

• Αύξηση του ποσού χορηγίας με μέγιστο τις €84 χιλιάδες για τους νέους και τις €70 χιλιάδες για άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως τομέα επένδυσης.

• Επιπλέον μοριοδότηση σε αιτητές ορεινών/μειονεκτικών περιοχών και χρηματοδότηση της αγοράς κτηρίων.

Η κα Πηλείδου σημείωσε, τέλος, ότι έγιναν και σημαντικές αλλαγές που αφορούν όλα τα σχέδια που προκηρύσσει το Υπουργείο, για αποφυγή καθυστερήσεων και μείωση γραφειοκρατίας.