Το 67% των επιχειρήσεων στην Κύπρο, και το 56% των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιτύχει τουλάχιστον ένα στοιχειώδες επίπεδο χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών («ψηφιακής έντασης») το 2021 σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ως στοιχειώδες επίπεδο ψηφιακής έντασης ορίζεται η χρήση τουλάχιστον τεσσάρων από συνολικά 12 ενδεικτικών ψηφιακών τεχνολογιών (όπως μεταξύ άλλων τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ή επίπεδο τουλάχιστον 1% των πωλήσεων να προέρχεται από ηλεκτρονικές συναλλαγές).

Το στοιχειώδες επίπεδο καλύπτει την χαμηλή, υψηλή και πολύ υψηλή κατηγορία του δείκτη ψηφιακής έντασης (Digital Intensity Index – DII), χωρίς να μετρά το ποσοστό των εταιριών που βρίσκονται στην πολύ χαμηλή κατηγορία.

Ένας από τους στόχους της πολιτικής της Ψηφιακής Πυξίδας της ΕΕ όπως αναφέρεται στο άρθρο είναι το 90% τουλάχιστον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ να αποκτήσουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, στην Κύπρο το 33% των επιχειρήσεων βρίσκεται στην κατηγορία της πολύ χαμηλής ψηφιακής έντασης (44% στον μέσο όρο της ΕΕ), 41% στην κατηγορία της χαμηλής ψηφιακής έντασης (34% στην ΕΕ), το 23% στην κατηγορία της υψηλής ψηφιακής έντασης (19% στην ΕΕ) και το 3% στην κατηγορία της πολύ υψηλής ψηφιακής έντασης (3% στην ΕΕ).

Σε σχέση με το μέγεθος των εταιριών, το 66% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο (55% στην ΕΕ) είχε επιτύχει το στοιχειώδες επίπεδο ψηφιακής έντασης το 2021, σε σύγκριση με το 96% των μεγάλων επιχειρήσεων (88% στην ΕΕ).

Μόλις το 3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κύπρο (3% στην ΕΕ) έφτασαν σε πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, και 22% (18% στην ΕΕ) έφτασαν στο υψηλό επίπεδο. Οι πλείστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψαν χαμηλά (41% στην Κύπρο, 34% στην ΕΕ) ή πολύ χαμηλά (34% στην Κύπρο, 45% στην ΕΕ) επίπεδα ψηφιακής έντασης.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εταιριών που βρέθηκαν στην υψηλή κατηγορία του δείκτη ψηφιακής έντασης καταγράφηκαν στην Φινλανδία, τη Δανία και τη Μάλτα (10% και στις τρεις) και στη Σουηδία (9%). Την ίδια στιγμή, στη Ρουμανία και η Βουλγαρία το 77% και το 74% των επιχειρήσεων αντίστοιχα βρίσκονταν στην κατηγορία της πολύ  χαμηλής ψηφιακής έντασης.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο της Eurostat, η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις μπορεί να βελτιώσει υπηρεσίες και προϊόντα και να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Επίσης, όπως φάνηκε την περίοδο της πανδημίας, η ψηφιοποίηση είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητάς των επιχειρήσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ