Ένα από τα ιστορικότερα ξενοδοχεία του τόπου μας, το φημισμένο Βερεγάρια, το οποίο από το 1984 παρέμενε ξεχασμένο και βουβό στην κοινότητα Προδρόμου, αναγεννιέται και αναμένεται να επαναλειτουργήσει το 2026, μέσα από μια επένδυση 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Σήμερα, η ιδιοκτήτρια εταιρεία BBF, παρουσίασε τους σχεδιασμούς της για το ξενοδοχείο των βασιλιάδων, όπως είναι ευρέως γνωστό, καθώς φέρει το όνομα της συζύγου του βασιλιά Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, ενώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του (1930-1984), φιλοξένησε τον βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ, τον Εθνάρχη Μακάριο και πολλές άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της τότε εποχής. Η φήμη του συνεχίστηκε και μετά το κλείσιμο του, καθώς ιστορίες και μύθοι δημιουργήθηκαν γύρω από το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο.

Για την ιστορία του Βερεγγάρια, που πλέον θα ονομάζεται «Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel» μίλησε ο Διευθυντής του έργου, Βάσος Κάουρος, αναφέροντας ότι οι εργασίες αφορούν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, την αδειοδότηση του ξενοδοχείου και των υπόλοιπων οικιστικών μονάδων στον περιβάλλοντα χώρο, τις επείγουσες εργασίες για σταθεροποίηση του κτιρίου και την ανακαίνιση του.

«Στόχος μας είναι μέχρι το 2026 να καταφέρουμε να αναγεννήσουμε το ξενοδοχείο και την παλιά αίγλη του και να συναντηθούμε ξανά εδώ για τα εγκαίνια», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου Marios Economides Maria Akkelidou Architects LLC, η Μαρία Ακκελίδου ανέφερε ότι το έργο αποτελείται από το διατηρητέο ξενοδοχείο Βερεγγάρια, το οποίο θα συντηρηθεί για να επαναλειτουργήσει σαν ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών, με νέους χώρους ευεξίας και φιλοξενίας και από ανεξάρτητες επαύλεις και μεζονέτες, οι οποίες θα τοποθετηθούν αραιά στον δασωμένο περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου.

«Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό αποτέλεσαν το πευκόφυτο τοπίο με τις έντονες υψομετρικές διαφορές, το Βερεγγάρια που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του λόφου, οι υφές και τα χρώματα της τοπικής πέτρας, το χαρακτηριστικό άρωμα των πεύκων και η σιωπή του δάσους, το διάχυτο φως και οι μακρινές οπτικές φυγές που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα της Μόρφου και της Τυλληρίας», πρόσθεσε.

Στόχος του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, συνέχισε, η συνολική επαναδιαμόρφωση του λόφου του Βερεγγάρια και η δημιουργία ενός έργου σημαντικού, που θα αναγεννήσει την κοινότητα του Προδρόμου και τα ορεινά θέρετρα, κρατώντας τα ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ως σημαντικότερος στόχος, έχει τεθεί από την εταιρεία, «η άρτια αναπαλαίωση του ιστορικού κτηρίου και η επαναφορά του στην αρχική του μορφή και αίγλη, μέσα από την προσεκτική μελέτη και συντήρηση του, αλλά ταυτόχρονα και η δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου υψηλών προδιαγραφών, που θα καθιστά την ανάπτυξη ζωντανή, σε βάθος χρόνου».

Με τον προσεκτικό σχεδιασμό διασφαλίζεται η συντήρηση και επαναφορά του Βερεγγάρια στην αρχική του μορφή και επιτυγχάνεται παράλληλα η ενσωμάτωση σε αυτό, όλων των απαραίτητων χώρων και διευκολύνσεων, που θα το μεταμορφώσουν σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, με άριστες υπηρεσίες διαμονής και φιλοξενίας, υπέδειξε η κ. Ακκελίδου.

Χθες, Δευτέρα, υποβλήθηκαν όλες τις απαιτούμενες μελέτες, έγγραφα και σχέδια στην πολεοδομική Αρχή, «με την ελπίδα, το συντομότερο δυνατόν, να εκδοθεί και η πολεοδομική άδεια για να προχωρήσουμε με την υλοποίηση του έργου», είπε η αρχιτέκτονας του έργου.

Το κόστος ανακαίνισης ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ για το ξενοδοχείο, ενώ 15 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχήσουν τα διαμερίσματα και οι επαύλεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Όμιλος Thanos Hotels & Resorts έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο (Technical Services), στο Βερεγγάρια Luxury Boutique Hotel όσον αφορά τον τρόπο σχεδιασμού του ξενοδοχείου και τις παροχές σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ