Η επικύρωση και τυπικά της υποψηφιότητας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Ευρωπαΐκής Επιτροπής θα είναι το κύριο αντικείμενο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Η ψηφοφορία για το χρίσμα της επικεφαλής υποψήφιας (Spitzenkandidat) του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Κομισιόν, ενόψει των εκλογών για ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, αν και η κ. Φον ντερ Λάιεν είναι η μόνη που έχει προταθεί από τα κόμματα που συμμετέχουν στην ομάδα του ΕΛΚ.

Στις εργασίες της συνόδου τη δεύτερη ημέρα θα μιλήσουν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης (στο πλαίσιο των ομιλιών των ηγετών κρατών ή κυβερνήσεων που ανήκουν ή σχετίζονται με το ΕΛΚ, μαζί με τους ηγέτες της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Ιρλανδίας, της Κροατίας, της Πολωνίας και της Ελλάδας) και η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου (στο πλαίσιο των ηγετών κομμάτων του ΕΛΚ που βρίσκονται στην αντιπολίτευση στα κράτη μέλη, που περιλαμβάνουν επίσης κόμματα από τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία).

Τη σύνοδο, που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο Romexpo, φιλοξενεί το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) της Ρουμανίας, του οποίου ηγέτης είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ και τον γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα.

Η πρώτη ημέρα της συνόδου την Τετάρτη θα ξεκινήσει με συζήτηση για τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και περιφερειών στην πολιτική, και θα ακολουθήσουν τρεις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με αντικείμενο θέματα ασφάλειας και άμυνας, αλληλεγγύης από γενιά σε γενιά, και οικονομίας και απασχόλησης.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν παρεμβάσεις από ηγέτες του ΕΛΚ σε κράτη εκτός της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και από την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η πρώτη ημέρα θα κλείσει με συζήτηση, παρουσίαση και ψηφοφορία επί του εκλογικού προγράμματος του ΕΛΚ, το οποίο θα αποτελεί την κοινά συμφωνημένη βάση για την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των ευρωεκλογών.