Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής η οποία έχει ως στόχο τον συντονισμό μιας συνολικής περιφερειακής προσπάθειας στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού θα αναλύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (CoP26) που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, όπου μεταβαίνει την Κυριακή.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, θα προβεί σε παρέμβαση με την οποία θα αναφερθεί εκτενώς στην πρωτοβουλία του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στο περιθώριο της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου, εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Γεωργίας, με την ευκαιρία της Μέρας Μεσογείου, σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Ε.Ε. για τη Μεσόγειο, το Δίκτυο Μεσογειακών εμπειρογνωμόνων για την Κλιματική και Περιβαλλοντική Αλλαγή και το Clima-Med Project, με τίτλο «Δράση για το Κλίμα στη Μεσόγειο». Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν διάφορες θεματικές και εκδηλώσεις στις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετέχει, περιλαμβανομένης και εκδήλωσης, με θέμα την καταπολέμηση της χρήσης μεθανίου, που διοργανώνουν από κοινού η Προεδρία των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σκοπός της Συνόδου είναι, μεταξύ άλλων, η εξεύρεση τρόπων για τη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030, μέσω της επιτάχυνσης της μείωσης της χρήσης του άνθρακα, της αντιμετώπισης της αποψίλωσης των δασών, της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων και της ενθάρρυνσης επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στόχος των Συμβαλλόμενων Μερών στη Συμφωνία του Παρισιού, τα οποία συμμετέχουν στη Σύνοδο ,είναι η προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και η δημιουργία υποδομών για προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, 195 χώρες συμφώνησαν να υποβάλουν εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΚΣ), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τους ατομικούς στόχους μείωσης των εκπομπών τους. Συλλογικά, οι εν λόγω ΕΚΣ θα πρέπει να συμβάλουν στη διατήρηση της μέσης μεταβολής της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2°C και όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον 1,5°C έως το τέλος του αιώνα.

Ο στρατηγικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής υπογραμμίστηκε κατά το πρόσφατο διήμερο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο με τίτλο «Κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή».