Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι απαιτείται μεγαλύτερη σταθερότητα στις τιμές ενέργειας, ώστε η πίεση να μην πυροδοτήσει αβεβαιότητες και να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

“Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πρέπει να έχουμε καλύτερη ορατότητα και σταθερότητα στις τιμές, ώστε η πίεση στις τιμές της ενέργειας να μην δημιουργήσει αβεβαιότητες και να υπονομεύει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη”, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε χθες τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η αξιοπιστία της Βρετανίας διακυβεύεται αναφορικά με τη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit και αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία, με άλλες χώρες να παρακολουθούν στενά.

Ο Μακρόν δήλωσε στους Financial Times ότι το ζήτημα των αλιευτικών δικαιωμάτων είναι σημαντικό. “Μην έχετε αυταπάτες, αυτό δεν αφορά μόνο τους Ευρωπαίους αλλά όλους τους εταίρους τους”, είπε. “Επειδή όταν περνάς χρόνια διαπραγματευόμενος μια συνθήκη και τότε, λίγους μήνες αργότερα κάνεις το αντίθετο από αυτό που αποφασίστηκε, προς τις πτυχές που σου ταιριάζουν τουλάχιστον, αυτό δεν είναι οιωνός της αξιοπιστίας σου”, ανέφερε.

Νωρίτερα χθες, το Λονδίνο απείλησε ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία, στη μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit. Παρίσι και Λονδίνο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.