Σε λεπτομερή ενημέρωση της Βουλής για τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας προέβη ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Η ενημέρωση έγινε σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής η οποία συνήλθε το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αποκαλύπτοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για συνέχιση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις. Τα περιοριστικά μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται ότι θα επεκταθούν μέχρι το τέλος Απριλίου σε πρώτη φάση.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, πάντως, ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισηγήσεις της ομάδας επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Υγείας για τις προσπάθειες για ενίσχυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων για τη διαχείριση της κρίσης. Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε, αναμένεται να φτάσει με ειδική πτήση από την Κίνα στην Κύπρο και δεύτερο φορτίο αναλωσίμων και ιατρικού εξοπλισμού. Καταβάλλονται επίσης προσπάθειες για εξασφάλιση συνολικά 200 αναπνευστήρων από χώρες του εξωτερικού κυρίως από την Ιρλανδία.

Σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών, ενημέρωσε ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν 80 διαθέσιμες κλίνες εντατικής θεραπείας για κορωνοϊό, οι οποίες αναμένεται ότι θα αυξηθούν σε 120, στις επόμενες 2 εβδομάδες.

Οι βουλευτές έθεσαν πληθώρα ερωτημάτων και προτάσεων, σχετικά με την επάρκεια των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς και για εισαγωγή πλαφόν στο κόστος αγοράς αντισηπτικών και άλλων ειδών υγιεινής αλλά και των τεστ για κορωνοϊό. Κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου άρνησης γιατρών να επιστρατευτούν ακολουθώντας τις οδηγίες του ΟΚΥπΥ, για την περαιτέρω λήψη μέτρων σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται στα στρατόπεδα.

Δημήτρης Στρατής