Είκοσι εννέα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα Τρίτη, 7 Απριλίου, σε σύνολο 1353 εργαστηριακών ελέγχων που διεξήχθησαν.

Τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 494, συμπεριλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης, ανέφερε ότι τα κρούσματα αφορούν συγκεκριμένα:

22 άτομα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών

3 άτομα από την δειγματοληψία της Πάφου

4 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται.

Ο Καθηγητής είπε επίσης πως τα 494 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από τη διενέργεια 13017 εργαστηριακών αναλύσεων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, 464 κρούσματα του ιού προέρχονται από επαφές, κάτι που σημαίνει ότι οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο, ενώ 47 από τα άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στον ιό, έχουν αποθεραπευτεί.

Ο καθηγητής, αναλύοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, επισήμανε ότι τα σημερινά 29 κρούσματα επί συνόλου 1353 διαγνώσεων συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις ότι ο δρόμος που ακολουθείται είναι σωστός και παραμένει μακρύς. «Εκτιμούμε ότι αυτή η πορεία δεν είναι τυχαία, την αποδίδουμε στην στρατηγική της αυστηρής ιχνηλάτησης, στην αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων η οποία οφείλεται και στην συνεργασία του κοινού», συμπλήρωσε.

Αυτές οι μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν τη συνέχεια, ανέφερε, σημειώνοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα μας επιτρέπει να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αλλά καθιστούμε σαφές ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και δεν έχουμε το περιθώριο λαθών.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ, πόσοι πήραν εξιτήριο

Εξάλλου, ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (το νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 31 άτομα, εκ των οποίων τρία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια.

Πρόσθεσε πως, συνολικά δεκατρία άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, δύο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έντεκα στη ΜΕΘ Λευκωσίας.
«Η κατάσταση όλων αυτών των ασθενών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή, αλλά κρίσιμη. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια συνολικά, σε θάλαμο νοσηλεύονται επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, σε σταθερή και καλή κατάσταση».