Την αλληλεγγύη της Γερμανίας προς την Κύπρο στο μεταναστευτικό, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του για παραλαβή 500 αιτούντων άσυλο από την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για την κατάσταση του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση με τον κ. Σολτς δεν έμεινε μόνο στις προφορικές αναφορές σε σχέση με την κατάσταση του προβλήματος, αλλά παρέδωσε στον Γερμανό Καγκελάριο και φάκελο με στοιχεία, τα οποία αφενός τεκμηριώνουν τη θέση της Κύπρου και αφετέρου αποδεικνύουν ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Καγκελάριος Σολτς χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρόσφερε την άμεση γερμανική αλληλεγγύη, με την παραλαβή από τη Γερμανία 500 αιτούντων άσυλο από την Κύπρο.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, καταδίκασαν την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία, από την οποία ο Σολτς ζήτησε, όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να τηρήσει τη συμφωνία με την ΕΕ, για την οποία, όπως είπε, δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση τόνισε την ανάγκη να λάβει η ΕΕ αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, τόσο από την Τουρκία, όσο και από οποιαδήποτε τρίτη χώρα που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο σε μια προσπάθεια αποκόμισης αλλότριου πολιτικού οφέλους.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν καταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία, με διαφορά το πρώτο σε αριθμό αιτήσεων πολιτικού ασύλου κράτος μέλος της ΕΕ κατ’ αναλογία πληθυσμού, αφού τους πρώτους δέκα μήνες του 2022 οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 18 χιλιάδες.

Το φλέγον ζήτημα του μεταναστευτικού βρίσκεται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες σημείωσαν ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προς την κατεύθυνση ανακοπής των αυξημένων ροών μεταναστών.

Πηγή: ΚΥΠΕ