Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, αναφέρθηκε στην εισβολή και κατοχή η οποία χρονολογείται για πάνω από τέσσερις δεκαετίες, κάτι που όπως ανέφερε «συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση».

Μιλώντας στην ακρόαση της υποψήφιας πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, εξέφρασε την δυσφορία του γιατί η αμερικανική Κυβέρνηση δεν κατονομάζει την πλευρά που φέρει την ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά της, η κ. Φίσερ είπε ότι ο χρόνος είναι απόλυτα κρίσιμος στα θέματα αυτά και από την εμπειρία της πιστεύει ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Απευθυνόμενος στη κ. Φίσερ, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι «μια από τις προκλήσεις στην Κύπρο είναι ότι έχει υπάρξει εισβολή και κατοχή που διαρκεί τέσσερεις δεκαετίες και συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση, ενώ προσπαθούμε για την επανένωση του νησιού κάτω από ένα έθνος, μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Στις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε, «πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έχει πραγματικά κινηθεί περισσότερο προς τα εμπρός από οποιονδήποτε άλλο Κύπριο Πρόεδρο όσον αφορά το να κάνει, δεν θα έλεγα παραχωρήσεις, αλλά να προσπαθεί να εξεύρει τρόπο για να προχωρήσουν τα πράγματα».

Ανέφερε ότι ένα από τα θέματα που του προκαλεί δυσφορία είναι ότι το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών «καλεί όλες τις πλευρές, όταν όμως η μια πλευρά είναι η επιθετική, όπως, κατά την άποψή μου το Αζερμπαϊτζάν είναι με την Αρμενία, ή όπως στην περίπτωση της Κύπρου, όταν η μία πλευρά κάνει παραχωρήσεις και η άλλη όχι, είναι λίγο απογοητευτικό να γίνεται έκκληση προς όλες τις πλευρές». Θα πρέπει, είπε, όταν είναι ξεκάθαρο, να το λέμε με σαφήνεια [ΣΣ το ποιος ευθύνεται].

Απευθυνόμενος προς την κ. Φίσερ, ο κ. Μενέντεζ τη ρώτησε τι θα κάνει για να μην γίνει πραγματικότητα η επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν να καταλάβει όλο το Βαρώσι. Η κ. Φίσερ είπε ότι αναγνωρίζει την εμπειρία του κ. Μενέντεζ στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι παρουσιάζεται ενώπιον της Επιτροπής με τεράστια ταπεινότητα.

Αναφέρθηκε στους πολλούς ικανούς διπλωμάτες που εργάστηκαν για το Κυπριακό για δεκαετίες, σημειώνοντας ότι δεν υποτιμά πόσο δύσκολες είναι οι προκλήσεις στην Κύπρο.

«Πιστεύω ότι είναι ένα μέρος όπου υπάρχει τεράστια ευκαιρία αν μπορέσουμε να επικεντρώσουμε την ενέργειά μας σε εκείνους στο νησί, σε εκείνους που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για την παρούσα διαίρεση και σε εκείνους που επωφελούνται περισσότερο από τη συνολική διευθέτηση εάν επιτευχθεί», είπε.

Είπε ότι ελπίζει να δημιουργήσει την αίσθηση του επείγοντος σε αυτή τη διαδικασία. «Το βασικό σημείο των συνομιλιών είναι ότι είναι κυπριακής ιδιοκτησίας υπό τον ΟΗΕ και από εκεί θα κοιτάξω να βρω τον δρόμο προς τα εμπρός», πρόσθεσε.

Η κ. Φίσερ είπε ότι ο χρόνος είναι «είναι απόλυτα κρίσιμος στα θέματα αυτά και από την εμπειρία μου πιστεύω ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».

Ο κ. Μενέντεζ είπε ότι εκτιμά την άποψή της γιατί «αυτή η διαμάχη έχει διαρκέσει πάρα πολύ».

Ανέφερε επίσης ότι αν αφεθούν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι να συνεργαστούν μεταξύ τους, θα υπάρξει λύση.

Ωστόσο, είπε ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι η «Άγκυρα βάζει το χέρι της και δεν επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να βρουν τον δικό τους δρόμο, πράγμα που τελικά σημαίνει ότι εκείνοι αποφασίζουν στο τέλος της ημέρας».

Αναφερόμενος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είπε ότι σθεναρά στηρίζει τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην πρώτη συνάντηση της διακοινοβουλευτικής ομάδας 3+1 για να συζητήσουμε την ενεργειακή συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή».

Ο κ. Μενέντεζ είπε ότι είναι απογοητευμένος γιατί δεν υπήρξε περισσότερη υποστήριξη για το σχήμα αυτό από την αμερικανική Κυβέρνηση, χωρίς να σημαίνει ότι γι’αυτό ευθύνεται η κ. Φίσερ.

«Απλά ευελπιστώ ότι ο επόμενος διπλωμάτης στην Κύπρο θα στηρίζει τη διαδικασία και να δηλώσει ότι έχουμε μια τεράστια ευκαιρία εδώ», παρατήρησε.

Ο κ. Μενέντεζ είπε επίσης ότι δίνει «τα εύσημα στους Κύπριους που σταμάτησαν ρωσικά πλοία να να προσεγγίσουν λιμάνια πριν από την εισβολή, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Ερωτηθείσα ποιες ευκαιρίες βλέπει για τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Κύπρο και τους εταίρους της στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια η κ. Φίσερ είπε ότι όταν αυτά τα σχήματα λειτουργούν και δημιουργούν ουσιαστικές συζητήσεις, «πραγματικά έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε σημαντικά αυτές τις ατζέντες».

Σημειώνοντας ότι ο κ. Μενέντεζ έχει αναφέρει το ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο «ως κεντρικό θέμα για το σχήμα 3+1, η εμπειρία μου είναι ότι όταν βρίσκουμε ένα σχήμα όπου μπορούμε να μοιραστούμε τόσα πολλά, θα πρέπει να την επεκτείνουμε σε πολλές κατευθύνσεις», προσθέτοντας ότι αυτού του είδους τα σχήματα είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Τέλος διαβεβαίωσε τον κ. Μενέντεζ για τη στήριξή της στα θέματα αυτά και ζήτησε τη στήριξη του ιδίου και της ομάδας του.

Πηγή: ΚΥΠΕ