Τη διαμόρφωση του εγγράφου επιλογών, στο οποίο θα καταγράφονται πιθανές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, θα συζητήσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο επιλογών αναμένεται πως θα βρίσκεται ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών για συζήτηση τον Δεκέμβριο, κατά το επόμενο Συμβούλιο, στη βάση της εντολής που δόθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο για διαμόρφωσή του στην σύνοδο του Οκτωβρίου.

Μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται πως θα γίνει σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο τεχνοκρατών και πρέσβεων με στόχο να υπάρξει κείμενο μέχρι την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Παρασκευή, η ΕΕ ανησυχεί για τα όσα συμβαίνουν στο Βαρώσι και εστιάζει στην ανάγκη προώθησης της επίλυσης του Κυπριακού προς όφελος της σταθερότητας στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς οι ενέργειες της Τουρκίας θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές συνέχισης της διαδικασίας.