Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνει απόψε από το Ντουμπάι όπου βρέθηκε για συμμετοχή στο Sir Bani Yas Forum, στις Βρυξέλλες, όπου αύριο, Δευτέρα θα συμμετάσχει στο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου και υπό την ενότητα τρεχουσών εξελίξεων της ημερήσιας διάταξης, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα Κρατών Μελών της ΕΕ με τη Λευκορωσία ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών, για την κατάσταση στο Σουδάν και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Αιθιοπία, ενώ θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Βorrell, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
 
Υπό την ίδια ενότητα, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν την κατάσταση στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, και θα ενημερωθούν περαιτέρω από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για το έγγραφο επιλογών αντίδρασης της ΕΕ, σύμφωνα με τη σχετική εντολή που το Συμβούλιο είχε δώσει κατά τη σύνοδο του Οκτωβρίου.   
 
Νωρίτερα, οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται ότι θα εξετάσουν τις σχέσεις της ΕΕ με τα Δυτικά Βαλκάνια, μετά και τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά την πρόσφατη σύνοδο του Μπρντό, ενώ θα διεξαχθεί επίσης συζήτηση για την κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ και για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής και παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή.
 
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συμμετάσχει στην άτυπη Υπουργική σύνοδο για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου, ενώ το βράδυ θα διεξαχθεί επίσης η κοινή σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών Άμυνας των Κρατών Μελών, με αντικείμενο συζήτησης την Στρατηγική Πυξίδα της Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ