Την Κυριακή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το  Σχέδιο «Αμάλθεια» για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λάρνακα. 

Αυτό αναφέρθηκε πριν από λίγο σε κοινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκαν το πρωί το Λιμάνι Λάρνακας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και επιθεωρήθηκαν κρίσιμες υποδομές για την υλοποίηση του σχεδίου. 

 

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε την ελπίδα ότι την Κυριακή θα αρχίσει η λειτουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λάρνακα προς τη Γάζα και πρόσθεσε ότι σήμερα έγινε δοκιμαστική διαδρομή.

Η κυρία Φόν Ντερ Λάιεν είπε ότι η Κύπρος απέδειξε τον ιστορικό της ρόλο σήμερα με τη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου και κάλεσε επίσης όλους τους παράγοντες που έχουν ρόλο να κάνουν τη διαφορά.

Είναι σημαντικό όπως είπε η ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στο έδαφος της Γάζας.

Και για αυτό αποφασίστηκε όπως ανέφερε να ανοίξει ο θαλάσσιος διάδρομος.

Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία του για αυτό το θέμα, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που υπάρχουν.

Η Ούρσουλα Φόν Ντερ Λάιεν ανέφερε ακόμα ότι έχουν ξεκινήσει 41 πτήσεις και μεταφέρουν 1800 τόνους βοήθειας στην περιοχή ενώ αν χρειαστεί θα γίνουν και ρίψεις της βοήθειας από αέρος.

Θα πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για την παροχή της βοήθειας, για να προλάβουν άλλες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, ανέφερε.

Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος έχει ηθικό ρόλο στη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου.

Η Κύπρος θα κάνει ότι μπορεί για να αξιοποίηση τον ρόλο της στην περιοχή, επεσήμανε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Κομισιόν και όπως ανέφερε στις δηλώσεις του συζήτησαν και για το κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι μετέφερε στην κυρία Φον Ντερ Λαιεν ότι μια λύση στο κυπριακό θα είχε ένα ηχηρό περιφερειακό αντίκτυπο και της επεσήμανε ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την επίλυση του κυπριακού.

Τέλος η Πρόεδρος της Κομισιόν στην δήλωση της ανέφερε ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο για επίλυση του κυπριακού και μπορεί να στηριχθεί σε αυτήν στις προσπάθειες του.