Την προκήρυξη προσφορων για την ανάπλαση και αναβάθμιση της λεωφόρου Ηλία Καννάουρου, στον Δήμο Ύψωνα στο τέλος του 2024 επιδιώκει η τοπική Αρχή, όπως δήλωσε στο Κανάλι 6 ο Δήμαρχος Παντελής Γεωργίου.
Στις αρχές του χρόνου άναψε πράσινο φως για το έργο η Περιβαλλοντική Αρχή και ο Δήμος έχει ετοιμάσει το σημείωμα έργου το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες, ώστε να προκυρηχθούν προσφορές για εκπόνηση κατασκευαστικών σχεδίων.
Το συνολικό κόστος του έργου που είναι πολεοδομικό υπολογίζεται στα 7.5 εκατομμύρια Ευρώ κι όπως επισήμανε ο Δήμαρχος είναι και πολύπλοκο αφού κάτω από το οδόστρωμα περνά αγωγός υψηλής πίεσης του Τμήματος Υδατων, καθώς και 3 καλωδία υψηλής τάσης της ΑΗΚ.
Στόχος του έργου, με την αναβάθμιση της λεωφόρου, είναι η βελτίωση της κυκλοφοριακής ικανότητας του τοπικού οδικού δικτύου και η βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας για όλα τα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα, λεωφορεία, μοτοποδήλατα), καθώς και για τους πεζούς και ποδηλάτες (υπό ασφαλείς και άνετες συνθήκες).
Ο υφιστάμενος δρόμος, που είναι κατεύθυνσης δύο λωρίδων και κατά μήκος του υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι στάθμευσης, θα αναβαθμιστεί σε δρόμο τεσσάρων και δυο λωρίδων.
Επίσης, στα πλαίσια του έργου θα αναβαθμιστεί και μικρό τμήμα της Οδού Πετράκη Γιάλλουρου, μήκους 220 μέτρων, καθώς και άλλες παρόδιες προσβάσεις.
Στη συμβολή της λεωφόρου Ηλία Καννάουρου με τις οδούς Παπανικολή και Κυπαρισσώνα θα κατασκευαστεί κυκλικός κόμβος, ενώ ο υφιστάμενος κυκλικός κόμβος στη συμβολή της λεωφόρου Πετράκη Γιάλλουρου με τη λεωφόρο Ηλία Καννάουρου θα ανακατασκευαστεί για να συνάδει με το έργο.
Επιπλέον, στις συμβολές των οδών Ιωαννίνων και Κυθήρων με τη λεωφόρο Ηλία Καννάουρου θα τοποθετηθούν φώτα τροχαίας.
Οι κατασκευαστικές εργασίες θα διαρκέσουν περίπου 3 χρόνια.