Τηλεδιάσκεψη των συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα, θα πραγματοποιηθεί  αύριο Τετάρτη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης το βράδυ της Τρίτης, σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Κύπρο θα φιλοξενηθούν και τεχνοκράτες από όλες τις χώρες που συμμετέχουν, έτσι ώστε να προωθηθούν τα επόμενα βήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επόμενο δρομολόγιο προς τη Γάζα εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι ξεκίνησε αυτή η διαδρομή», προσθέτοντας ότι «είναι ένδειξη και της αναγνώρισης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή».

«Πρωτοξεκίνησε αυτή η προσπάθεια τον Οκτώβριο του 2023 και μέσα από συντονισμένες ενέργειες φτάσαμε σήμερα σε αυτή την εξέλιξη, που ανάμεσα σε πολλά άλλα, επαναλαμβάνω, αναδεικνύει την σημασία της χώρας μας στην περιοχή», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Από εκεί και πέρα να σας πω ότι υπάρχουν συνεχώς εξελίξεις σε αυτό το θέμα αύριο θα υπάρξει και μία τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο ΥΠΕΞ ανάμεσα στις χώρες που συγκροτούν αυτήν την ομάδα, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έτσι ώστε να δούμε και τα επόμενα βήματα», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «θα φιλοξενήσουμε στην Κύπρο τεχνοκράτες από όλες τις χώρες που συμμετέχουν έτσι ώστε να προωθηθούν και τα επόμενα βήματα».

«Είναι μια προσπάθεια, ένα ταξίδι που μόλις ξεκίνησε και σίγουρα θα συνεχιστεί με ένα και μοναδικό στόχο να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια που τόσο υπάρχει ανάγκη στην περιοχή», είπε.

Ερωτηθείς πότε θα φτάσει το φορτίο στη Γάζα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, από την ώρα που ξεκίνησε χρειάζονται περίπου 48 ώρες, άρα μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο θα φτάσει στον προορισμό του».