Τη θέση αρχών της χώρας της στο Κυπριακό επαναβεβαίωσε η Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία εξέφρασε την εκτίμησή της και υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας για το σύνολο των Κυπρίων πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Γεωργίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

«Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν οι πολύ στενοί δεσμοί φιλίας, που συνδέουν την Κύπρο και την Γεωργία, στη βάση της κοινής τους ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς», αναφέρεται.

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για τη στάση αρχών που τηρεί η Γεωργία όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εξέφρασε, παράλληλα, την αλληλεγγύη της Κύπρου στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργιανός λαός, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και τη στήριξή της στη διαδικασία των διεθνών συνομιλιών της Γενεύης.

Προστίθεται ότι η κ. Δημητρίου επισήμανε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα νέα τετελεσμένα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επανέναρξη των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας για το σύνολο των Κυπρίων πολιτών.

Εξάλλου, σημειώνεται, «η Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κύπρου στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Γεωργίας. Η κ. Δημητρίου τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και της ενδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών, περιλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Γεωργίας «επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της χώρας της όσον αφορά το Κυπριακό».

Σημείωσε ότι η παρούσα, πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Zourabichvili ανέφερε ότι η επίτευξη μακροπρόθεσμων συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην πολύπαθη περιοχή του Νοτίου Καυκάσου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Γεωργία, εκφράζοντας την επιθυμία της χώρας της για ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η πρόσθετη αξία του διακοινοβουλευτικού διαλόγου και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας στην προώθηση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών και λαών. «Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης των ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων της Κύπρου και της Γεωργίας, τόσο στο επίπεδο των Προέδρων όσο και των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια», αναφέρεται.

Τη Γεωργιανή Πρόεδρο συνόδευαν ο Πρέσβης της Γεωργίας στη Λευκωσία Temur Kekelidze, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γεωργίας-Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας Eka Sepashvili και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.