Την προστιθέμενη αξία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αναμένεται να αναδείξει, κατά τη συμμετοχή του στη σημερινή Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει τη σημασία του τριμερούς αυτού σχήματος, όπως και άλλων αντίστοιχων συνεργειών, για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ακόμη, αναμένεται να αναφερθεί στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η συγκεκριμένη συμμαχία για τη δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector –δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας– το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, κατά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και το σχήμα συνεργασίας 3+1, καθώς και ζητήματα που άπτονται της εμβάθυνσης και ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

«Ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογική επικράτησή τους», σημειώνει η σχετική ενημέρωση.

Πριν την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Εν συνεχεία, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου για μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία. Θα ακολουθήσει συνάντηση των τριών ηγετών και η Ολομέλεια της Τριμερούς Συνόδου.

Πηγή: ΚΥΠΕ