Η Ινδία έθεσε σε λειτουργία αναμονής το διαστημικό όχημα εξερεύνησης της Σελήνης, το πρώτο όχημα που προσεδαφίστηκε στον νότιο πόλο του φεγγαριού, μετά την ολοκλήρωση μιας περιόδου διεξαγωγής πειραμάτων δύο εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε ο διαστημικός οργανισμός της χώρας.

Το διαστημικό όχημα Pragyan από το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 “τέθηκε σε λειτουργία αναμονής”, αλλά οι μπαταρίες του είναι φορτισμένες και ο δέκτης του ανοιχτός, ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, ο Ινδικός Οργανισμός Έρευνας του Διαστήματος (ISRO), αργά το βράδυ του Σαββάτου.

“Ελπίζουμε σε μία επιτυχή αφύπνιση μιας νέας σειράς αποστολών!” ανέφερε ο ISRO. “Σε αντίθετη περίπτωση, (το διαστημικό όχημα) θα παραμείνει για πάντα εκεί, ως ο πρεσβευτής της Ινδίας στη Σελήνη”.

Με την προσεδάφισή της στη Σελήνη, η Ινδία ακολούθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Προχώρησε ακόμη πιο πέρα φθάνοντας στον τραχύ νότιο πόλο, λίγο αφότου το Luna-25 της Ρωσίας συνετρίβη σε μια παρόμοια προσπάθεια.

Η ήπια, κλασική προσελήνωση του Chandrayaan-3, έπειτα από μια αποτυχημένη προσπάθεια το 2019, προκάλεσε εκτεταμένους πανηγυρισμούς στην πολυπληθή χώρα. Τα μέσα ενημέρωσης τη χαρακτήρισαν ως το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα της Ινδίας.

Το Pragyan ταξίδεψε περισσότερα από 100 μέτρα επιβεβαιώνοντας την παρουσία θείου, σιδήρου, οξυγόνου και άλλων στοιχείων στο φεγγάρι, ανέφερε ο ISRO.

Τώρα η Ινδία ελπίζει για την επιτυχία ενός διαστημικού οχήματος που εκτοξεύθηκε χθες, Σάββατο, για να μελετήσει τον ήλιο, παρατηρώντας τους ηλιακούς ανέμους που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στη Γη, που θεωρείται ευρέως ως σέλας.

“Ο δορυφόρος είναι υγιής” και σε τροχιά γύρω από τη Γη, ανέφερε σήμερα ο ISRO, καθώς ετοιμάζεται για το ταξίδι του 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων.

Πηγή: KYΠΕ