Θετικά αποτιμά η Κυβέρνηση τη Διάσκεψη στο Παρίσι για τη Γάζα, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου εξέφρασε την ικανοποίηση της Προεδρίας, καθώς το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα τέθηκε στο επίκεντρο της διάσκεψης.

«Θέλουμε να εκφράσουμε ικανοποίηση, γιατί η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα τέθηκε στο επίκεντρο της διάσκεψης», ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε το πλάνο που έχει καταρτιστεί. «Ένα πλάνο που είναι δυναμικό, επικαιροποιείται, άρχισε με άλλα δεδομένα στη βάση συγκεκριμένων παραγόντων, διαδικασιών, προβλημάτων που προκύπτουν και επικαιροποιείται συνεχώς», όπως είπε.

Το ζητούμενο τώρα, πρόσθεσε, είναι να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η εφαρμογή της πρότασης. «Θέλουμε όμως να ξεκινήσουμε την προσπάθεια και να είμαστε σε θέση μόλις ανάψει το πράσινο φως στο θέμα της ασφάλειας της διακίνησης των πλοίων από και προς τη Γάζα, να είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε αυτό το σχέδιο», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι όλοι συμφώνησαν ότι επειδή η κατάσταση είναι επείγουσα χρειάζεται να κινηθούν όλοι με μεγάλες ταχύτητες. Σημείωσε ότι κάποιες χώρες θα επανέλθουν με συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα κινηθούν. «Εκπρόσωποι χωρών και θεσμών που ήταν στο Παρίσι θα έρθουν πίσω με πιο συγκεκριμένες αποφάσεις, αφού πρώτα κάνουν τις θεσμικές και διοικητικές διεργασίες στις χώρες τους. Είμαστε σε αυτή τη φάση, που είναι και καθοριστική», είπε.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πότε επί του εδάφους θα είναι εφικτή αυτή η προσπάθεια, σημείωσε ο κ. Αντωνίου, αναφερόμενος στην ανάγκη κατάπαυση του πυρός. Σε αυτό το στάδιο, ανέφερε, μπαίνουν κι άλλοι παράγοντες στην εξίσωση, μεγάλες χώρες και θεσμοί που μπορούν να ασκήσουν και την επιρροή τους και το ειδικό τους βάρος, προς την πλευρά του Ισραήλ.