Έντεκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα, Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου.  Συγκεκριμένα, από σύνολο 3.209 εργαστηριακών διαγνώσεων επιβεβαιώθηκε ότι ακόμη 11 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 στην Κύπρο, με τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να ανέρχεται στα 761.

Αναλυτικά, τα νέα κρούσματα προέκυψαν ως εξής:

Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20,000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα σήμερα 1,391 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς να προκύψει θετικό αποτέλεσμα.

Από σύνολο 640 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα.

Από σύνολο 181 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Από σύνολο 526 εργαστηριακών διαγνώσεων των ατόμων που επέστρεψαν από το εξωτερικό, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα.

Από σύνολο 87 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν 6 κρούσματα.

Παράλληλα, από 384 δείγματα που λήφθηκαν από εργαζόμενους στον ΟΚΥπΥ, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται, πρόκειται για άτομο που εργάζεται στο τμήμα καθαριότητας του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Ο ΟΚΥπΥ προβαίνει ήδη στις ενδεικνυόμενες ενέργειες για απολύμανση του χώρου.

Προστίθεται ότι από το πρόγραμμα των 20,000 εργαστηριακών διαγνώσεων, ολοκληρώθηκαν από το Σάββατο 11 Απριλίου μέχρι και σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 7,890 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 761, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 17 άτομα, εκ των οποίων τρία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Όλοι οι ασθενείς είναι σε καλή κλινική κατάσταση», αναφέρεται και προστίθεται ότι δόθηκαν επίσης δύο εξιτήρια.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εννέα ασθενείς, τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα τέσσερις ασθενείς, τρεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ένας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

«Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι για την ώρα κρίσιμη αλλά σταθερή», σημειώνεται.

Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας (μέχρι τις 16 Απριλίου) καταγράφηκαν 17 θάνατοι εκ των οποίων οι 12 έχουν ως αιτία τον COVID-19. Σε ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 29 άτομα, το 3,9% των ασθενών ενώ ανά 100,000 κατοίκους η Κύπρος διεξήγαγε 2.938,1 διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε σχέση με τους ασθενείς, το 50% είναι γυναίκες και το 50% άνδρες ενώ ανά ηλικιακή ομάδα το 68% είναι από 18-59 έτη, και από εξήντα και άνω είναι το 25%.