Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό, το Σάββατο, το 1ο Limassol Book Fair, που προσδοκεί να καταστεί θεσμός στη χώρα μας, με την Πρόεδρο της Βουλής, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και τον Δήμαρχο Λεμεσού, να εκφράζουν τη στήριξη τους σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τον πολιτισμό.

Η έκθεση, που οργανώνεται στους χαρουπόμυλους Λανίτη και θα είναι ανοικτή μέχρι και αύριο Κυριακή, τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτας Δημητρίου, η οποία σε χαιρετισμό της εξέφρασε τη χαρά της που μια ομάδα ανθρώπων εμπνεύστηκαν αυτή τη διεθνή έκθεση βιβλίου.

«Τέτοιες πρωτοβουλίες συνιστούν αναβάθμιση του πολιτισμού μας και αναγκαιότητα, γιατί μπορεί να συμβάλει σε όλα αυτά που χρειάζονται για να αναβαθμίσουμε και να προστατέψουμε τον πολιτισμό μας», είπε και πρόσθεσε πως «κάθε βιβλίο έχει μια ιστορία, μια περιπέτεια, μια σημασία, ενέχει μια ίδια αναγκαιότητα για τον συγγραφέα ή την συγγράφισσα και τον αναγνώστη και την αναγνώστρια».

Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων, συνέχισε,  το ελάχιστο που έχουμε να κάνουμε είναι να στηρίζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, «να βρούμε τους τρόπους, μέσω διαφορετικών καναλιών και πηγών, για να συμβάλουμε εμπράκτως στην ισχυροποίηση, θωράκιση και βελτιστοποίηση του θεσμού αυτού και με όραμα να αναδείξουμε την σύγχρονη κυπριακή πολιτιστική παραγωγή».

Προσδοκούμε, είπε η Αννίτα Δημητρίου, όχι μόνο να θεσμοθετηθεί αυτή η έκθεση αλλά και να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από παγκόσμιας εμβέλειας εκθέσεις στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής, υπογράμμισε ότι το Υφυπουργείο του πιστεύει στο κυπριακό βιβλίο και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την περαιτέρω διάδοση και διάχυση του στο διεθνή χώρο.

«Οργανώσεις όπως αυτή, με το εντυπωσιακό εύρος των συμμετοχών και τις ποικίλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αποδεικνύουν τη δυναμική προσαρμογή του εκδοτικού χώρου στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, καθώς και το συνεχές ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών, της κριτικής προσέγγισης, των πνευματικών και κοινωνικών ζητημάτων της εποχής μας», συμπλήρωσε.

Μια νέα ομάδα δυναμικών ανθρώπων, είπε, με αφοσίωση, αποφασιστικότητα και πολύ όρεξη για δουλειά είχε την πρωτοβουλία και την ικανότητα να φέρει εις πέρας αυτό το μεγάλο και απαιτητικό εγχείρημα, από το οποίο «κερδισμένοι στο τέλος της ημέρας θα είναι οι επαγγελματίες του χώρου αλλά κυρίως όλοι οι Κύπριοι».

Την ίδια ώρα τόνισε ότι η αρωγή της Πολιτείας είναι ακόμη πιο απαραίτητη σε αυτούς τους καιρούς της μακράς και πολυδιάστατης κρίσης προκειμένου να διαφυλαχθεί ο εύθραυστος εκδοτικός κόσμος,» η στήριξη του είναι υποχρέωση όλων μας και θα τον στηρίξουμε».  

Το Υφυπουργείο, υπέδειξε, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους επαγγελματίες του βιβλίου σε μια προσπάθεια να αφουγκραστεί τις ανάγκες των εμπλεκομένων στην παραγωγή βιβλίων, τόσο των συγγραφέων, των εκδοτών, των βιβλιοπωλών , με απώτερο στόχο την καλύτερη διαχείριση των υπαρχουσών δυνατοτήτων, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διάθεση του πολύτιμου αυτού πολιτιστικού αγαθού.

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσόρισε το Limassol Book Fair ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, αναφέροντας ότι η Λεμεσός ήταν μια ιδανική επιλογή, καθώς διαθέτει μια σημαντική παράδοση στα γράμματα και τις τέχνες.

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι αυτή η πρώτη αυτή έκθεση βιβλίου στη Λεμεσό, θα κτίσει γέφυρες πολιτισμού και επικοινωνίας και θα καταστεί ένας μεγάλος πολιτιστικός θεσμός.

Η μεγαλύτερη έκθεση βιβλίου στην Κύπρο ξεκίνησε από χθες για τους επαγγελματίες της βιομηχανίας του βιβλίου, με το πρώτο επαγγελματικό συνέδριο και τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από διεθνείς εκθέσεις.

Το Σαββατοκύριακο η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10:00 έως τις 20:00 και περιλαμβάνει εκδηλώσεις στην κεντρική και την παιδική σκηνή, καθώς επίσης και βιβλιοπαρουσιάσεις σε ειδική αίθουσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ