Θέσαμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση και ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του αγωνιστικού, αλλά και του μαζικού και κοινωνικού αθλητισμού και προς την κατεύθυνση αυτή υιοθετήσαμε ένα οργανωμένο σχέδιο που θέτει στο επίκεντρό του την ανάδειξη αλλά και την ουσιαστική στήριξη των ταλαντούχων αθλητών της χώρας μας, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό σε εκδήλωση για την Ημέρα του Κύπριου Αθλητή, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή των αθλητών και των αθλητριών που διακρίθηκαν σε διεθνείς διοργανώσεις, ο Πρόεδρος είπε ότι η εκδήλωση θεσμοθετήθηκε με απόφαση της διακυβέρνησης, ως απόδοση του ελάχιστου οφειλόμενου επαίνου και δείγματος ευγνωμοσύνης από μέρους της Πολιτείας σε όσους εκπροσωπούν επάξια την πατρίδα μας στα κορυφαία αθλητικά γεγονότα του κόσμου.

Στην εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας βραβεύθηκαν συνολικά 120 αθλητές και αθλήτριες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η διαδρομή των αθλητών μας επιβάλλει καθημερινά εντατική προσπάθεια, συστηματική προετοιμασία και προσωπικές θυσίες και αυτή την διαδρομή την διανύουν με υπομονή, επιμονή, αυτοπειθαρχία και αφοσίωση, αποτελώντας παράδειγμα και πρότυπο αριστείας για τις νεότερες γενιές.

Είπε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου που υιοθέτηση η Πολιτεία, στοχεύοντας στον εντοπισμό και την εμπλοκή των παιδιών με τον αγωνιστικό αθλητισμό από νεαρή ηλικία, υποστηρίζονται τα αναπτυξιακά προγράμματα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Πρόσθεσε ότι υψίστης σημασίας προς την αξιοποίηση των αθλητικών μας ταλέντων είναι, επίσης, οι σχεδιασμοί επιδόσεων του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, όπως αυτός της επιχορήγησης ταλέντων, καθώς και ο σχεδιασμός υψηλής επίδοσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στη λειτουργία των αθλητικών σχολείων αλλά και στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως είναι, μεταξύ άλλων, αυτό του «Σχολικού Αθλητισμού Μέσης Εκπαίδευσης» και την ενίσχυση της προσπάθειας των αθλητών επιπέδου πρωταθλητισμού και των προπονητών τους, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εχέγγυα για την επίτευξη των στόχων τους.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η διακυβέρνηση προχώρησε μεταξύ άλλων στην χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τον Αθλητισμό, μέσω της ετοιμασίας νέας αθλητικής νομοθεσίας, την οποία έχει αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, στην υιοθέτηση του Νέου Σχεδίου Επαγγελματικής Αποκατάστασης Αθλητών Υψηλής Επίδοσης, στην αύξηση των επιχορηγήσεων των αθλητών, των Σωματείων και των Ακαδημιών και στην εφαρμογή του Κώδικα Καλής Διακυβέρνησης, προς την εντατικοποίηση των ελέγχων των ομοσπονδιών και την όσο το δυνατό πιο ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών τους πόρων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ετοιμασία νέων κριτηρίων χρηματοδότησης των αθλητικών οργανισμών, στη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων και στην υλοποίηση έργων αθλητικών υποδομών. Όπως είπε, από το 2018 και εντεύθεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό εξέλιξη ακόμη 70 έργα συνολικού ύψους πέραν των 60 εκατομμυρίων ευρώ.

«Τα όσα ανέφερα, ως μέρος μόνο της πολιτικής που υιοθετούμε είναι αρκούντως ενδεικτικά της βούλησης και της αποφασιστικότητας για τη διαμόρφωση ενός αθλητικού γίγνεσθαι στον τόπο μας που θα δίδει στους αθλητές και τους προπονητές τους τη δυνατότητα να διεξάγουν την υψηλή προσπάθειά τους υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι για την πλήρη προσήλωση και συνέπεια όλων των αρμόδιων φορέων όσον αφορά την υλοποίηση των εν λόγω σχεδιασμών», είπε ο Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους αθλητές και αθλήτριες.

Είπε επίσης ότι πέραν από τις διακρίσεις, η προσήλωση που επιδεικνύουν στις αρχές και αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας και της αριστείας, αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας.

Μίλησε και για την αγαστή συνεργασία με τον ΚΟΑ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από τις εισηγήσεις, τις προτάσεις και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ο κυπριακός αθλητισμός θα συνεχίσει την ανοδική πορεία την οποία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ