Νέα έφοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτή τη φορά για την κατάσχεση ηλεκτρονικών στοιχείων, πραγματοποιήθηκε από τις Βελγικές αρχές το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Βελγικής αστυνομίας, η οποία αναφέρει επίσης πως οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου πριν την δίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν νέες έρευνες στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την υπόθεση διαφθοράς, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Όπως σημειώνεται, από την Παρασκευή έχουν «παγώσει» με τη συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας του Κοινοβουλίου οι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί δέκα ατόμων από το προσωπικό του θεσμού ώστε να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων και δεδομένων. Ο σκοπός της σημερινής εφόδου ήταν να κατασχεθούν αυτά τα στοιχεία.

Οι εισαγγελικές αρχές πρόσθεσαν πως έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες και στην Ιταλία την Κυριακή με τη συνεργασία του Eurojust. Συνολικά, σημειώνεται, από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν γίνει 20 έρευνες: 19 σε οικίες και μια στα γραφεία του Κοινοβουλίου.

Κατά τις εφόδους, κατασχέθηκαν «600 χιλιάδες ευρώ στην οικεία υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150 χιλιάδες ευρώ σε διαμέρισμα μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται.

Μέχρι στιγμής, συνεχίζει η ανακοίνωση, έξι άτομα έχουν προσαχθεί, εκ των οποίων τέσσερα – μεταξύ τους και ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – έχουν συλληφθεί.

Οι τέσσερις ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου ώστε να αποφασιστεί κατά πόσο θα συνεχιστεί η κράτησή τους ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους μέχρι τη δίκη.

Στην ανακοίνωση γίνονται και αναφορές, χωρίς ονόματα, στη νομική βάση των ερευνών σε κατοικίες ευρωβουλευτών, η οποία ήταν διαφορετική ανάλογα με την εθνικότητα τους και την τοποθεσία όπου βρίσκονταν.

Ειδικότερα, σε περίπτωση έρευνας των Βελγικών αρχών για Βέλγο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ισχύουν οι κανόνες της ασυλίας για τους Βέλγους βουλευτές. Προϋπόθεση για να γίνει έφοδος εις βάρος Βέλγου ευρωβουλευτή, το σύνταγμα της χώρας προβλέπει εντολή από δικαστήριο και την παρουσία του Προέδρου του συγκεκριμένου Κοινοβουλίου.

Και οι δύο προϋποθέσεις ίσχυαν στις έρευνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο, σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναφορά που παραπέμπει στην έρευνα που έγινε στην οικία του Βέλγου ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα το Σάββατο, όπου ήταν παρούσα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως η διαπίστωση εγκλήματος επ’ αυτοφώρω «καθιστά επίσης δυνατό να αναληφθούν ενέργειες, και ιδιαίτερα η διενέργεια ερευνών, ακόμα και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας», αναφορά που παραπέμπει στην περίπτωση της Ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Θα βρουν το ΕΚ απέναντί τους αυτοί που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση, λέει η Μέτσολα

Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν εξαγοράζεται έστειλε τη Δευτέρα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, σε δήλωσή της κατά την έναρξη της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, λέγοντας επίσης ότι η ΕΕ προτιμά να κρυώνει παρά να εξαγοραστεί. Ανακοίνωσε επίσης ότι η έκθεση για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου με το Κατάρ και το Κουβέιτ θα σταλεί πίσω στην αρμόδια επιτροπή, ενώ εξάγγειλε εσωτερική έρευνα για να εξετάσουν  όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και πώς τα συστήματά του μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά.

Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, η κ. Μέτσολα είπε ότι πρέπει να επιλέξει τα λόγια της προσεκτικά, με τρόπο που να μην θέτει σε κίνδυνο τις εν εξελίξει έρευνες ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύει το τεκμήριο της αθωότητας, εκφράζοντας, παράλληλα την αποφασιστικότητά της «να δυναμώσει» αυτό το Σώμα. Εξέφρασε επίσης την βαθιά της απογοήτευση.

Σε ένα αυστηρό μήνυμα, αναφερόμενη σε «κακόβουλα σχέδια», «εχθρών της δημοκρατίας», η κ. Μέτσολα, είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση από αυτούς για τους οποίους «η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή», αλλά ότι τα σχέδια αυτά απέτυχαν. Αυτοί οι «κακόβουλοι παράγοντες», είπε, που συνδέονται με «αυταρχικές» τρίτες χώρες φέρεται να έχουν οπλίσει ΜΚΟ, ενώσεις, άτομα, βοηθούς και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια προσπάθεια να υποτάξουν τις διαδικασίες του.

«Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι απίστευτα περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το υποτιθέμενο εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό», συμπλήρωσε.

Η κ. Μέτσολα είπε ότι ενήργησαν συντονισμένα με τις αρχές για να διασφαλίσουν ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα, ότι διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου απαιτείται, «ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, τα γραφεία είναι σφραγισμένα και είναι δυνατή η διεξαγωγή κατ’ οίκον ερευνών». Είπε επίσης, ότι συνόδευσε έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μια κατ’ οίκον έρευνα το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την εν λόγω Αντιπρόεδρο όλα τα καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου, και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να δρομολογήσω τη διαδικασία του άρθρου 21 για να τερματιστεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε επίσης ότι είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζας. Υπό το πρίσμα των ερευνών, πρόσθεσε, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή.

Σημείωσε ότι γνωρίζει ότι δεν βρίσκονται στο τέλος της διαδρομής, «και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Η κ.Μέτσολα δήλωσε ότι η διαφθορά «δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη, και παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν».

Σημείωσε ότι οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. «Μιλάμε για το σωστό και το λάθος», είπε, καλώντας τους ευρωβουλευτές να αντισταθούν «στον πειρασμό» να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. «Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε» είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και ότι δεν θα σκουπίσουν τίποτα κάτω από το χαλί. «Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα δρομολογήσουν μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δουν ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του ΕΚ, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, και ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, ενώ, είπε, θα ζητήσουν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. «Θα ταρακουνήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να το κάνουμε», είπε στους ευρωβουλευτές.

Είπε ακόμη ότι θα προστατεύσουν αυτούς που βοηθούν στο να εκτεθεί η εγκληματικότητα και ότι θα εξετάσει τα συστήματα του ΕΚ για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για να δει πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι είναι σημαντικό να καταλάβουν αυτοί ότι για τους οποίους «μια σακούλα μετρητών θα αξίζει πάντα τον κίνδυνο», ότι θα πιαστούν.

Κλείνοντας, η κ. Μέτσολα έστειλε μήνυμα ενότητας, αλλά και προειδοποίησε «τους κακόβουλους παράγοντες, σε τρίτες χώρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός, που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση», ότι θα βρουν το ΕΚ απέναντί τους.

«Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε», κατέληξε η κ. Μέτσολα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου που θα συνέλθει την Τρίτη στις 8.30 πμ (τοπική ώρα),  για να συζητήσει τη διαδικασία λήξης της θητείας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι σε τέτοια περίπτωση, η κ. Καϊλή θα συνεχίσει να είναι ευρωβουλευτής, καθώς, για να χάσει αυτή την ιδιότητα, θα πρέπει είτε να παραιτηθεί, είτε η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους στο οποίο ανήκει, σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα, να δώσει εντολή στο ΕΚ ότι δεν θα είναι πλέον ευρωβουλευτής.

Πηγή: ΚΥΠΕ