Θέμα κωλύματος για την ερευνητική επιτροπή για το σφαγείο CYPRA λόγω της συμμετοχής του τέως Αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη ως μέλους της Επιτροπής, ήγειρε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδη.
 
Το θέμα προέκυψε κατά τη σημερινή δικάσιμο, όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Πογιατζής ρώτησε τον κ. Μιχαηλίδη αναφορικά με τη θέση την οποία διατύπωσε σε δήλωση έκτασης 54 σελίδων, που ο Γενικός Ελεγκτής είχε αποστείλει στην Επιτροπή.
 
Όπως ανέφερε τόσο ενώπιον της επιτροπής όσο και σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ακρόασης ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ασυμβιβάστου κατά του Κύπρου Μιχαηλίδη αναφέρονται συγκεκριμένα στην εξέταση του ρόλου της Αστυνομίας στη διενέργεια ελέγχων επί της εταιρείας CYPRA αναφορικά με την παρουσία αλλοδαπών εργατών που εργοδοτούνταν παράνομα, κάτι που αποκαλύφθηκε όταν διαγνώστηκαν πολλοί εργάτες της εταιρείας θετικοί στον κορωνοϊό.
 
«Και λέω, δεν πρέπει να ελεγχθεί η Αστυνομία; Δεν είπα ότι ευθύνεται. Είναι δυνατόν η Αστυνομία, που είναι μια υπηρεσία του κράτους, που σχετίζεται με αυτή την εταιρεία, να μην ελεγχθεί; Κατ’ εμένα θα έπρεπε να ελεγχθεί. Και δεν πιστεύω ότι ο κ. Κύπρος Μιχαηλίδης μπορεί να συμμετέχει στον έλεγχο της Αστυνομίας όταν επί μακρόν ήταν Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Υπαρχηγός Αστυνομίας και Αρχηγός Αστυνομίας», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, κάτι που επανέλαβε και στις δηλώσεις του.
 
«Αυτό αναφέραμε και έχω εξηγήσει ότι ένα πόρισμα το οποίο θα καταγράφει διαπίστωση κατά πόσον όντως ήταν κατάλληλη και αναμενόμενη η δράση της Αστυνομίας κατ’ εμένα δεν μπορεί να υπογράφεται από κάποιον, ο οποίος ήταν αρχηγός της», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση αυτή δεν αποτελεί μομφή κατά του προσώπου του κ. Μιχαηλίδη.
 
Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι σε έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι έγιναν έλεγχοι και υπάρχει μαρτυρία, η οποία δεικνύει ότι έγιναν αρκετοί έλεγχοι διαχρονικά, προσθέτοντας ότι υποκειμενικά μπορεί κανείς να πει ότι όσους ελέγχους και να κάνει κανείς δεν είναι αρκετοί, αφού πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία.
 
Εξάλλου, ο Κύπρος Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχουν στοιχεία για 10 καταγγελίες που έγιναν, οι οποίες έχουν διερευνηθεί, είχε φανεί ότι ήταν περίπου 90 υποθέσεις που ανοίχθηκαν και οι έλεγχοι που έγιναν και για κορωνοϊό αλλά και για παράνομη εργοδότηση.
 
«Ως εκ τούτου θεωρώ, χωρίς να λέω η Αστυνομία είναι αλάνθαστη, όσες καταγγελίες ήρθαν ενώπιον της Αστυνομίας τότε, έχουν διερευνηθεί. Αν υπήρχε οποιαδήποτε περίπτωση καταγγελίας να μην έχει ερευνηθεί τότε θα υπήρχε θέμα», είπε, προσθέτοντας ότι αν και ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε ότι η Αστυνομία δεν είναι ελεγχόμενη, αν υπάρξει οποιοδήποτε λάθος ή ατασθαλία εκ μέρους της Αστυνομίας, θα διερευνηθεί σε βάθος.
 
Επίσης, το μέλος της Επιτροπής Λεμονιά Καουτζιάνη παρατήρησε πως το πόρισμα της Eπιτροπής δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες σε άλλο επίπεδο.
 
Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής διατύπωσε έντονες επικρίσεις κατά του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλου Πίπη, λέγοντας ότι ήταν «προκλητικός και αγενέστατος» στις διάφορες συνεδρίες τόσο της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων ή στα συμβούλια προσφορών, συνδέοντάς το με τη σχέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Είπε συγκεκριμένα ότι σε μια από τις λίγες συνεδρίες που συμμετείχε ο ίδιος είχε εκνευριστεί με τη συμπεριφορά του κ. Πίπη.
 
Τον επέκρινε και για τη δράση του σε σχέση με ν σύμβαση με την εταιρεία ΣΥΚΑΝ, αναφορικά με τα ζωικά απόβλητα, λέγοντας ότι «παρόπλισε τη Γενική Λογίστρια, παρόπλισε την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενδεχομένως να νοιώθει ότι δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να τον ελέγξει».
 
«Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα σκάνδαλο, το οποίο δυστυχώς δεν είναι υπό διερεύνηση το γεγονός ότι η σύμβαση που υπογράφτηκε το 2004, η οποία θεωρητικά θα είχε διάρκεια πέντε χρόνων με δυνατότητα επέκτασης άλλων δύο χρόνων και ενεργοποιήθηκε το 2006 άρα θα έληγε το 2013, πηγαίνει μα μία μέθοδο την οποία χαρακτήρισα ως σαλαμοποίηση πηγαίνει μήνα μήνα, χρόνο χρόνο τριετία τριετία και θα φτάσουμε αισίως το 2024. Αντί να λήξει η σύμβαση το 2013 με απευθείας ανάθεση σε μια σκανδαλωδώς ψηλή τιμή, αναθέτουμε σύμβαση στην ίδια εταιρεία μέχρι το 2024 και ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ήθελε να τους την επεκτείνει μέχρι το 2028. Αυτά είναι τα οποία έχουμε καταδείξει αυτά αναφέραμε μέσα στην επιτροπή, τα οποία δυστυχώς για αυτά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί καθενός», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.
 
Σε ερώτηση εξάλλου αν συμφωνεί με τον τρόπο με τον οποίο ενεργούσε διαχρονικά ο τέως διευθυντής Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία Ανδρέας Χασαπόπουλος, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είπε πως οι ενέργειες του κ. Χασαπόπουλου ειδικά στο θέμα της ΣΥΚΑΝ γίνονταν με την έγκρισή του, ενώ πρόσθεσε ότι κάθε επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχει την έγκρισή του.
 
Αναγνώρισε ότι ο κ. Χασαπόπουλος ήταν έντονος, προσθέτοντας ότι ένας αποτελεσματικός και ιδιαίτερα ευφυής άνθρωπος. «Αυτό είναι γεγονός ότι μιλούσε έντονα», είπε ο Γενικός Ελεγκτής, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ενημερώθηκε ότι υπήρξαν συμβάντα σε σχέση με τον κ. Χασαπόπολο που αφορούσαν την Αστυνομία και προσφορές που αφορούσαν το Υπουργείο Άμυνας.
 
Σε οξεία έχθρα ο Σωκράτης Χάσικος με τη Ρέα Γεωργίου
 ———————
Εξάλλου, σε ερώτηση γιατί η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν έλεγξε ενδεχόμενη ευνοιοκρατική μεταχείριση της εταιρείας Cypra από την Πολεοδομία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως θεώρησαν ότι δεν υπήρχε εύνοια της εταιρείας από Τμήματα και υπηρεσίες του ΥΠΕΣ επί Υπουργίας του Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος βρισκόταν σε οξεία έχθρα με την Γενική Λογίστρια και σύζυγο του ιδιοκτήτη του σφαγείου Cypra, Ρέα Γεωργίου.
 
Όπως εξήγησε, ο Σωκράτης Χάσικος ήταν ιδιοκτήτης κτηρίου, που ενοικιαζόταν από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και όταν το θέμα θα παραπεμπόταν στην επιτροπή ασυμβιβάστου για εξέταση, ο ίδιος ο Σωκράτης Χάσικος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί η Ρέα Γεωργίου όχι γιατί είχαν φιλική σχέση, αλλά διότι θεωρούσε ότι «βρισκόταν σε οξεία έχθρα».
 
«Το γνωρίζαμε ότι ο μακαρίτης Σωκράτης Χάσικος είχε κάκιστη σχέση με τη Ρέα Γεωργίου και γι’ αυτό δεν θεωρούσαμε ότι η Πολεοδομία, Τμήμα του ΥΕΠΣ θα ευνοούσε την εταιρεία Cypra, ώστε να αποφασίσουμε ότι θα υπήρχε εύνοια», είπε.
 
Εξάλλου, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Μιχαηλίδης ρωτήθηκε για δημοσιεύματα σε ΜΜΕ ότι στηρίζει τη Ρέα Γεωργίου και απάντησε λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η υπηρεσία μας ουδέποτε μεταχειρίστηκε υποθέσεις της Ρέας Γεωργίου ή του συζύγου της με τρόπο διαφορετικό από οποιονδήποτε άλλο προκύπτει αναντίλεκτα από το γεγονός ότι τα θέματα οφειλών της εταιρείας CYPRA προς το κράτος, μία υπηρεσία τα αναδείκνυε συνεχώς, η Ελεγκτική Υπηρεσία».
 
Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είναι συγκυβερνήτης
 —————
Τέλος, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε αλλαγή της πολιτικής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με την παροχή συμβουλών ή εισηγήσεων για θέματα προσφορών και συμβάσεων, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η Υπηρεσία από το να θεωρείται υπεύθυνη σε περίπτωση που έργα του δημοσίου ναυαγήσουν.
 
Όπως είπε, πλέον η Ελεγκτική Υπηρεσία διατυπώνει την άποψή της στο τέλος της διαδικασίας, ενημερώνοντας το αρμόδιο διοικητικό όργανο ότι θα ελεγχθεί εκ των υστέρων, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα αρμόδια διοικητικά όργανα κατά τη λήψη αποφάσεων.
 
Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Γενική Διεύθυνση ΕΠΣΑ για κάποιες συμβουλές όσον αφορά συμβάσεις που αφορούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λέγοντας ότι τους παρέπεμψε στην Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, χωρίς να διατυπώσει άποψη, λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα τους ελέγξει εκ των υστέρων.
 
«Δεν είναι η πλέον παραγωγική επιλογή, αλλά όπως σωστά είπατε η υπηρεσία μας έχει κατηγορηθεί», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναλόγως των υποδείξεων της υπηρεσίας «θα έβγαινε προς τα έξω ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία μπλόκαρε τα έργα της κυβέρνησης, ή ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θέλει να γίνει κυβερνήτης ή συγκυβερνήτης».
 
Ο κ. Μιχαηλίδης θα παραστεί εκ νέου ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής την ερχόμενη Πέμπτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ