Ήταν άκρως ανεύθυνη η ενέργεια μιας εκπαιδευτικού που διέρρευσε ένα μέρος των θεμάτων, δήλωσε στον Αντ1 ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να μην υπάρξουν συνέπειες καθώς όπως είπε, έγινε πολύ μεγάλη ζημιά αφού αναστατώθηκαν παιδιά και εκπαιδευτικοί.

Το Υπουργείο Παιδείας για τις περεταίρω ενέργειες του αναμένει και σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση για επανάληψη εξετάσεων για όσους αισθάνονται ότι αγχώθηκαν ή επηρεάστηκαν από αυτή την κατάσταση. Θα δοθεί όμως η ευκαιρία σε όσους αποχώρησαν χθες από τις τάξεις να παρακαθήσουν ξανά σε εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας 66 μαθητές απουσίαζαν από την αρχή της εξέτασης και άλλα 250 παιδιά αποχώρησαν μετά το μπάχαλο που προέκυψε με την διαρροή θεμάτων.

Ερωτηθείς για το τι ακριβώς έγινε ο Υπουργός, είπε ότι η καθηγήτρια είχε για μερικά λεπτά πρόσβαση την ώρα που τυπώθηκαν τα γραπτά και θεώρησε καλό να στείλει σε συγκεκριμένο πρόσωπο περιγραφή. Ανάμεσα στα ζητήματα που διερευνώνται όπως είπε είναι το αν η καθηγήτρια είχε ρόλο στην διαδικασία εκτύπωσης και πως βρέθηκε στην συγκεκριμένη θέση τη συγκεκριμένη στιγμή.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον «Πολίτη» αναφέρουν ότι δεν εμπλέκεται μια εκπαιδευτικός αλλά τρείς. Όπως αναφέρεται βοηθός διευθυντής ιδιωτικού σχολείου της Λευκωσίας ανέλαβε να φωτοτυπήσει το γραπτό, έφυγε από την αίθουσα που ήταν συγκεντρωμένα τα μέλη της επιτροπής εξετάσεων και στο μεσοδιάστημα συνάντησε την εκπαιδευτικό, η οποία διέρρευσε τα θέματα. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του διευθυντή. Πάντως η καθηγήτρια απέστειλε στην συνέχεια το μήνυμα σε συνάδελφο που εργάζεται σε φροντιστήριο στην Λάρνακα και από εκεί ενημερώθηκαν οι μαθητές.

Για το θέμα συνεδρίασαν χθες Γραμματείες της ΟΕΛΜΕΚ και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι αναμένεται να εκδοθεί μια κοινή ανακοίνωση στην οποία θα τονίζεται η ανάγκη το Υπουργείο Παιδείας να τροχοδρομήσει λύσεις που θα επιτρέψουν στα παιδιά να συνεχίσουν τις εξετάσεις με όσο το δυνατό λιγότερο άγχος.

«Eίναι μεγάλη η απογοήτευση και η οργή για όλους μας, όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα της εκπαίδευσης και της παιδείας» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Παύλος Μυλωνάς ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά περίσπαστα να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τετραμήνων. Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε, παράλληλα, ότι έγινε δέκτης κάποιων καταγγελιών τις προηγούμενες μέρες για την πιθανότητα του διάτρητου των εξετάσεων.

Mέλη της ΠΣΕΜ με αφορμή την διαρροή του δοκιμίου στα Νέα Ελληνικά, ανήρτησαν πανό έξω από το Υπ. Παιδείας και σε σχολεία με τα οποία καλούν τον Υπουργό Παιδεία να σταματήσει τις εξετάσεις τετραμήνων.