Κρίσιμη θεωρείται η απογευματινή σύσκεψη του Υπουργού Υγείας με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Όπως όλα δείχνουν στην σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αναχαίτιση της πανδημίας.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την σημαντική αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών με κορωνοϊό, την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και την μετάλλαξη «Όμικρον».
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κλήθηκαν να ετοιμάσουν εισηγήσεις, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της αυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σημερινές του δηλώσεις και ερωτηθείς σχετικά είπε ότι υπάρχει μια έξαρση των κρουσμάτων και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Αυτό που προέχει, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι όλοι να συνειδητοποιήσουν, τόσο οι πολίτες όσο και οι επαγγελματίες, ότι αν δεν τηρηθούν κάποια μέτρα, θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε αυστηρότερα μέτρα.
Ένα μέτρο που αναμένεται να συζητηθεί ενόψει και των γιορτών είναι οι περιορισμοί στις οικογενειακές συναθροίσεις καθώς και η υποβολή σε τεστ όλων, ανεξαιρέτως εμβολιαστικού ιστορικού, για την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους και τη συμμετοχή σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Αυτή τη στιγμή μπορούν ταυτόχρονα να βρίσκονται σε σπίτια 20 άτομα και κάποιοι ειδικοί σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν τη μείωσή τους σε 15.
Σ’ ότι αφορά στους χώρους διασκέδασης, κάποιοι επιστήμονες προτίθενται να ζητήσουν άρση των απαγορεύσεων στην είσοδο μη εμβολιασμένων ατόμων σε συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες, με δεδομένο πως από τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως δείχνουν οι προκαταρκτικές μελέτες, δεν προστατεύονται απόλυτα οι εμβολιασμένοι πολίτες.
Οι επιστήμονες εξάλλου, θα προτείνουν ακόμα αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, ώστε να μειωθούν οι επαφές σε χώρους εργασίας, όπου υπάρχουν πολλές αλυσίδες μετάδοσης το τελευταίο διάστημα.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι στο 20%.
Επιπρόσθετα, θα τεθεί ξανά πρόταση για υποχρεωτικά τεστ και σε εμβολιασμένα άτομα, εισήγηση που είχε αποτελέσει σημείο τριβής το τελευταίο διάστημα μεταξύ επιστημόνων και Υπουργείου Υγείας.
Παράλληλα θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού και των εμβολιασμένων ατόμων καθώς επίσης και η μείωση της ισχύος του SafePass όσων έχουν νοσήσει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα δεδομένα από χώρες με αυξημένα κρούσματα της Όμικρον, αποδεικνύουν ότι άτομα τα οποία έχουν νοσήσει στο πρόσφατο παρελθόν μπορούν να επαναμολυνθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον.
Για το λόγο αυτό αναμένεται να εισηγηθούν ότι το SafePass των νοσούντων θα πρέπει να διαρκεί για τρεις και όχι για έξι μήνες.
Τέλος επιδημιολόγοι και Υπουργός Υγείας θα συζητήσουν επίσης το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του χρονικού ορίου για χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, από τους 5μισι μήνες στους τρεις ή στους τέσσερις.