Από την πρώτη μέρα του χρόνου τέθηκε σε εφαρμογή ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, βάσει διατάγματος που εξέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Υπουργός Εργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από το μέτρο αναμένεται να δουν μικρές ή και μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς του περίπου 70 χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι θα πάρουν την πρώτη τους πληρωμή με τις νέες ρυθμίσεις στο τέλος του μηνός.

Τον κατώτατο μισθό θα λάβουν όσοι αμείβονται τον μήνα με κάτω από 884 ευρώ, ακαθάριστες απολαβές.

Το πλαίσιο εφαρμογής του νέου μέτρου εξήγησε με δηλώσεις του στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Όταν η εβδομάδα τελειώνει» ο Αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Άντης Αποστόλου.

Ανέφερε ότι όλοι οι εργαζόμενοι εκτός από κάποιες κατηγορίες (οικιακοί βοηθοί, υπάλληλοι σε γεωργία και κτηνοτροφία, ναυτικοί και ξενοδοχοϋπάλληλοι που εργάζονται με ειδικό διάταγμα) θα πρέπει να λαμβάνουν μηνιαίο μισθός πρόσληψης στα 884 ευρώ μεικτά και στα 940 μεικτά για όσους έχουν συμπληρώσει έξι μήνες στον ίδιο εργοδότη.

Με τις αποκοπές για ΓΕΣΥ και κοινωνικές ασφαλίσεις ο κατώτατος μισθός περιορίζεται στα 837 ευρώ εάν προηγηθούν έξι μήνες εργασίας και στα 788 ευρώ μετά την πρόσληψη. Τον κατώτατο μισθό θα λάβουν όσοι αμείβονται τον μήνα με κάτω από 884 ευρώ, ακαθάριστες απολαβές.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ωράρια ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι κανένας εργοδότης δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαφοροποίηση οποιωνδήποτε όρων εργασίας, οι οποίοι είχαν κλειδώσει από τον Σεπτέμβριο του 2022, χωρίς συμφωνία με τον εργοδοτούμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας άρχισε ήδη την καταγραφή των ωραρίων σε χώρους εργασίας και θα εντείνει την διαδικασία στοχευμένων και δειγματοληπτικών ελέγχων για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού, στο τέλος Ιανουαρίου. Για τυχόν διευκρινήσεις ή και παράπονα το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων. Μπορούν επίσης να υποβάλλονται και ανώνυμες καταγγελίες σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που δόθηκε στη δημοσιότητα.