Η Κύπρος έχει ζητήσει την τεχνική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας που έχει σχηματιστεί μεταξύ Κύπρου και Συρίας, κοντά στην Καρπασία, μετά από διαρροή πετρελαίου από διυλιστήριο στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο EMSA προσφέρθηκε να στείλει στην περιοχή ειδικό σκάφος κατά των πετρελαιοκηλίδων. Ο εκπρόσωπος κάλεσε παράλληλα τις εμπλεκόμενες χώρες να αξιοποιήσουν το πλαίσιο πολυμερούς συνεργασίας που προβλέπεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για τη Προστασία της Μεσογείου, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη της περιοχής.

Ερωτηθείς για το θέμα κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, Τιμ Μακφί, εξέφρασε την ανησυχία των Βρυξελλών για τις πιθανές σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα που ξεκίνησε από διυλιστήριο στην πόλη Μπανιγιάς της Συρίας.

«Αντιλαμβανόμαστε πως οι κυπριακές αρχές παρακολουθούν την κατάσταση στενά και είναι έτοιμες να δράσουν» σημείωσε.

«Η Κύπρος έχει ζητήσει την τεχνική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ενώ έχει προσφερθεί στην Κύπρο για χρήση ένα σκάφος ανάκτησης πετρελαίου από τον οργανισμό, το οποίο έχει κινητοποιηθεί για την εν λόγω θάλασσα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Κομισιόν εισηγείται επίσης όπως «όλες οι σχετικές χώρες ενεργοποιήσουν το υπάρχον πλαίσιο συνεργασίας για αντιμετώπιση της μόλυνσης από πετρέλαιο στην Μεσόγειο, το οποίο υπάγεται στην Σύμβαση της Βαρκελώνης», παραπέμποντας συγκεκριμένα σε πρωτόκολλο που αφορά την πρόληψη της μόλυνσης από σκάφη σε περιπτώσεις κρίσης.