Καθυστέρηση παρατηρείται στη διαδικασία έναρξης της λειτουργίας των 16 κινητών και είκοσι σταθερών καμερών, η πλειοψηφία των οποίων έχουν ήδη εγκατασταθεί σε έξι διασταυρώσεις σε λεωφόρους της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν στον Σταθμό μας από αρμόδιους αξιωματικούς της Αστυνομίας, η έναρξη της λειτουργίας των καμερών αναμενόταν στις αρχές του νέου έτους. Η προθεσμία παραλαβής και λειτουργίας της Α’ φάσης έληξε στις 31 Ιανουαρίου και οι περισσότερες κάμερες έχουν τοποθετηθεί μεν, αλλά βρίσκονται σε δοκιμαστική φάση δε, εξ ου και αρκετοί οδηγοί τις βλέπουν να αναβοσβήνουν.

Στη Λευκωσία, μέχρι στιγμής έχουν εγκατασταθεί κάμερες στη διασταύρωση λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – Σπύρου Κυπριακού και Διγενή Ακρίτα και στη διασταύρωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή με Προδρόμου.
Επίσης, κάμερες εγκαταστάθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Στροβόλου με την οδό Μαχαιρά και στη διασταύρωση της λεωφόρου Λεμεσού με την οδό Αρμενίας.

Στη Λεμεσό, εγκαταστάθηκαν κάμερες στη διασταύρωση των λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Ν. Παττίχη και Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α’ (φώτα της fairways) και στη διασταύρωση των λεωφόρων Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με Αγίας Ζώνης (πιο γνωστά ως φώτα Αριέλ).

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Μάρκος Μάρκου, δήλωσε σήμερα ότι «το κράτος είναι υπόχρεο να επιβάλει ρήτρες εφόσον καθυστερεί η εταιρεία. Αν είναι, ωστόσο, δικαιολογημένη αυτή η καθυστέρηση, θα το εξετάσουν τα αρμόδια όργανα».

Ο κ. Μάρκου πρόσθεσε ότι στις κάμερες της Λεμεσού δεν έχει προχωρήσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα συστήματα φωτοεπισήμανσης.

Σε δηλώσεις της στο Κανάλι 6 η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι η Αρχή ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε από την ανάδοχο εταιρεία και οι κάμερες αναμένεται να λειτουργήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η κ. Παπαδοπούλου μας είπε ακόμα ότι υπήρξαν και κάποιοι εξωγενείς παράγοντες που δυσκόλεψαν τη δουλειά της ΑΗΚ, καθώς διαπιστώθηκαν φαινόμενα όπου πολίτες τοποθετούν τα οχήματα τους κάτω από τις κάμερες παρεμποδίζοντας τα συνεργεία της Αρχής Ηλεκτρισμού. Όπως πληροφορούμαστε, για το θέμα των καμερών έχει προγραμματιστεί και μια σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με τη συμμετοχή της εταιρείας.

Ένα καλό ερώτημα είναι που βρίσκεται η διαδικασία των εξωδίκων από τις κάμερες. Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το 40% των περίπου 86 χιλιάδων προστίμων παραμένει απλήρωτο, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να σχηματίζει φακέλους για τα περισσότερες παραβάσεις έτσι ώστε να κατατεθούν υποθέσεις στα δικαστήρια.