Τα λείψανα του βασιλιά Φερδινάνδου Α’ θα επιστραφούν στη Βουλγαρία, αναφέρει σε δελτίο Τύπου το Ταμείο Βασιλικής Κληρονομιάς του Βασιλιά Μπόρις και της Βασίλισσας Γκιβάννα – Ανάκτορο Βράνα. Τα λείψανα αναμένεται να μεταφερθούν στη Σόφια εντός ενός μήνα.

Μετά τον θάνατό του στο Κόμπουργκ το 1948, τα λείψανα του βασιλιά Φερδινάνδου Α’ τοποθετήθηκαν προσωρινά στην κρύπτη της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Αυγουστίνου στην πόλη. Το έτος του θανάτου του ήταν αδύνατο να ταφεί ο βασιλιάς στη δεύτερη χώρα του, τη Βουλγαρία, λόγω της πολιτικής κατάστασης παρά την επιθυμία του και της οικογένειάς του, αναφέρει το Ταμείο.

“Μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη χώρα συγκροτήθηκαν πολλές επιτροπές πρωτοβουλίας, αλλά οι προσπάθειές τους απέβησαν άκαρπες παρά τις καλές τους προθέσεις. Οι σημερινές δημοκρατικές συνθήκες και ο σεβασμός στην ιστορία επιτρέπουν τα λείψανα του βασιλιά Φερδινάνδου Α’ να ενταφιαστούν στον οικογενειακό θόλο στο αγαπημένο του παλάτι Βράνα”, προστίθεται.

“Με αυτή την κίνηση θα αποτίσουμε φόρο τιμής σε έναν μακροχρόνιο ηγέτη του κράτους, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έχει αποσπάσει αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις για ορισμένες πτυχές της διακυβέρνησής του, έχει συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας”, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Ο Φερδινάνδος Α΄ της Βουλγαρίας πέθανε στις 10 Σεπτεμβρίου 1948 στο Κόμπουργκ της Γερμανίας, σε ηλικία 87 ετών.

Πηγή: ΚΥΠΕ