Σκοπός μας είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην τελετή κατάθεσης θεμέλιου λίθου για την ανέγερση των φοιτητικών εστιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Κτήριο Φοιτητικών Εστιών του ΤΕΠΑΚ, στα Κάτω Πολεμίδια.

«Η παρουσία μου εδώ, μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, την Υφυπουργό Ναυτιλίας, θεωρώ ότι αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του έντονου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η Κυβέρνηση για περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η ανώτερη εκπαίδευση είναι ένας από τους επτά τομείς στους οποίους θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο. Θεωρούμε ότι μπορεί να ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τις οικονομικές προοπτικές της χώρας μας και όχι μόνο», πρόσθεσε.  

«Το ενδιαφέρον αυτό εκφράζεται ποικιλοτρόπως, δεν είναι μόνο διακηρύξεις, δεν είναι μόνο λόγια, αλλά μέσα από πράξεις, μέσα από τη στήριξη που παρέχεται για κτηριακή ανάπτυξη, εξασφάλιση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και ικανοποίηση των αναγκών στελέχωσης των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης της χώρας μας», τόνισε.

Η ανέγερση των φοιτητικών εστιών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, αποτελούσε διαχρονικό στόχο της Πολιτείας, επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «οι συντονισμένες προσπάθειες του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, ιδιαίτερα με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με το Υπουργείο Οικονομικών, και εδώ να μου επιτρέψετε να χαιρετίσω τη σημαντική δουλειά που έγινε και επί της προηγούμενης Κυβέρνησης, συνέβαλαν ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του πολύ μεγάλου αυτού και σημαντικού έργου». 

Καθοριστικής σημασίας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξε η δανειοδότηση που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω της οποίας το έργο θα χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό περίπου 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Το συνολικό ποσό που θα δαπανηθεί μέχρι την ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2027 το αργότερο, με τη δημιουργία υποδομών 500 συνολικά κλινών για φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 67 εκατομμύρια ευρώ», συμπλήρωσε.

«Όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία και την αξία του έργου, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει πλέον στο ΤΕΠΑΚ που θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις επιλογές στους φοιτητές και στις φοιτήτριές του να διαμένουν σε περισσότερες φοιτητικές εστίες», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η διαχείριση των εστιών από το ίδιο το Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών των φοιτητών και φοιτητριών του», Παράλληλα, είπε ότι οι φοιτητικές εστίες ενισχύουν την κοινωνικοποίηση και τη δικτύωση μεταξύ των φοιτητών και των φοιτητριών, ενώ παρέχουν συγκεντρωμένες διευκολύνσεις όπως αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, διαδίκτυο, γυμναστήριο, μελετητήρια και χώρους σίτισης.

«Την ίδια στιγμή, οι ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες θα συμβάλουν και στην υλοποίηση του στόχου του Πανεπιστημίου – ένας άλλος μεγάλος κοινός στόχος και των πανεπιστημίων μας και της Πολιτείας – για προσέλκυση φοιτητών από άλλες περιοχές της Κύπρου και από το εξωτερικό, προσφέροντας μια πλήρη εκπαιδευτική εμπειρία», τόνισε. 

Η σημερινή σεμνή τελετή, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «αποτελεί απόδειξη της δυναμικής πορείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και της αναγνώρισης της οποίας αυτό τυγχάνει τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας επάξια να καθιερωθεί ως ένα καταξιωμένο ίδρυμα στον χώρο της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου και όχι μόνο». 

«Με επτά διαφορετικές σχολές, δεκάδες προγράμματα σπουδών όλων των επιπέδων και χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτους, το Πανεπιστήμιο έχει να επιδείξει σημαντικότατες επιτυχίες τόσο στον τομέα της έρευνας και της ακαδημαϊκής αριστείας όσο και σε αυτόν της κοινωνικής προσφοράς. Και για μένα δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ήδη περιλαμβάνεται πολύ ψηλά σε έγκυρες παγκοσμίου φήμης λίστες κατάταξης, ενώ από το 2020 αποτελεί πλήρες μέλος των Ευρωπαϊκών Δικτύων Πανεπιστημίων», επεσήμανε.

«Πρόκειται για πολύ σπουδαία επιτεύγματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τον χρόνο λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, τόσο για το ίδιο το Πανεπιστήμιο όσο και για τη χώρα μας, επιτεύγματα που ενισχύουν και τη δική μας προσπάθεια για ανάδειξη της Κύπρου σε διεθνές και περιφερειακό κέντρο παροχής ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συνέχισε, «προχωρούμε μετά και από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα επόμενα βήματα, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας, της διεθνοποίησης, του εκσυγχρονισμού και της διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας – αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα και το ΤΕΠΑΚ ειδικότερα σε αυτό τον τομέα μπορεί να προσφέρει λύσεις, για τη διασύνδεση της οικονομίας της χώρας μας μαζί με την εκπαίδευση – καθώς και με την αύξηση των παρεχόμενων υποτροφιών από πλευράς Πολιτείας». 

Η ολοκλήρωση της διαβούλευσης, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «θα συμβάλει στη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας στην οποία θα στηριχθούμε για την επίτευξη των στόχων μας, μια στρατηγική, η οποία θα ανακοινωθεί εντός Μαΐου από την Υπουργό Παιδείας, μια στρατηγική που ετοιμάστηκε με τη συμβολή των Υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Εξωτερικών».

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις των ιδιόκτητων φοιτητικών εστιών του ΤΕΠΑΚ «αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου και να δώσουν τη δυνατότητα στους φοιτητές και στις φοιτήτριες να πετύχουν τους στόχους τους και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους». Όπως είπε, «αναμένεται, επίσης, να αποτελέσουν ένα χώρο δημιουργίας, κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών όπου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου δεν θα διαμένουν απλώς στις εστίες, αλλά θα εμπλουτίσουν την εκπαιδευτική τους εμπειρία και θα κτίσουν φιλίες που θα διαρκέσουν για πάντα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα σε κάθε πρωτοβουλία τόσο του ΤΕΠΑΚ όσο και των υπόλοιπων Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών, ανέφερε ότι το αίτημα του Δήμου για να παραχωρηθεί η περιοχή κάτω από τον αυτοκινητόδρομο στο ΤΕΠΑΚ «αντικρίζεται θετικά». 

Πηγή: ΚΥΠΕ