Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι απέχουμε ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι ο ρυθμός αύξησης της πανδημίας του κορωνοϊού να φτάσει στο ναδίρ στις ΗΠΑ, τα κρούσματα στη χώρα το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τα 264.159 και οι νεκροί τους 6.714, 1.050 περισσότεροι από χθες. Η Νέα Υόρκη ξεπέρασε τα 100 χιλιάδες κρούσματα (102.863).

Επιπλέον, 14.000 ασθενείς μπήκαν στα νοσοκομεία, με το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται σκληρά. Το δυναμικότητας τουλάχιστον 1.000 κλινών πλωτό νοσοκομείο Comfort, που έχει αγκυροβολήσει στη Νέα Υόρκη, έχει μόνο 20 ασθενείς, καθώς θα χρησιμοποιηθεί μόνο για άτομα που δεν ασθενούν με κορωνοϊό. Ανάλογη πρόθεση υπήρχε και για άλλα νοσοκομεία εκστρατείας που δημιούργησε το σώμα μηχανικών του αμερικανικού στρατού, όμως με απόφαση του Πενταγώνου, θα δέχονται και ασθενείς με κορωνοϊό.

Διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κουόμο, επιτρέπει να κατάσχονται προσωρινά τα ιατρικά μηχανήματα από νοσοκομεία που δεν τα χρησιμοποιούν και να δίνονται σε άλλα.
 
Ο αριθμός των νεκρών στη Νέα Υόρκη έφτασε τους 2.935 κι όπως είπε ο κυβερνήτης, ήταν η μεγαλύτερη αύξηση σε μία μέρα, από την έναρξη της πανδημίας.

Υπερπλήρη τα γραφεία τελετών και οι χώροι φύλαξης νεκρών 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου γραφείων τελετών της πολιτείας Νέας Υόρκης, Μάικλ Λανότε, είπε ότι στον δήμο Νέας Υόρκης τα περισσότερα γραφεία έχουν πληρότητα και έλλειψη χώρου για τη διατήρηση των νεκρών, λόγω των θανάτων που καταγράφονται ώρα με την ώρα σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και σπίτια. 

«Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο χρόνος», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό επισπεύδει τις διαδικασίες στα γραφεία τελετών για ταφή ή αποτέφρωση των νεκρών.
 
Πολλά γραφεία τελετών έχουν προμηθευτεί κινητές μονάδες αποθήκευσης σορών, κάτι που πλέον γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία που έχουν μεγάλα φορτηγά ψυγεία στους προαύλιους χώρους τους.
 
Όπως είπε ιερέας ορθόδοξης κοινότητας, οικογένεια νεκρού ειδοποιήθηκε ότι θα έπρεπε να παραλάβει αμέσως τη σορό του νεκρού γιατί θα την παρέδιδαν για αποτέφρωση.

Αντιπαράθεση για την υποχρεωτική ή όχι χρήση μάσκας 

Το ερώτημα της υποχρεωτικής ή όχι χρήσης της μάσκας προσώπου συνεχίζει να απασχολεί τη δημόσια αντιπαράθεση. Ο διευθυντής του Τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης, Χάουαρντ Ζούκερ, είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση τους, με εξαίρεση τους ασθενείς, προστατεύει τη δημόσια υγεία. Ενώ ο κυβερνήτης Κουόμο, αποφεύγοντας να πάρει θέση, είπε πως κι αν ακόμη φοράμε μάσκες, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης και προστασίας.