Τρεις νέοι θάνατοι μέσα σε λίγες ώρες από τον κορωνοϊό καταγράφονται στην Ελλάδα. Τα θύματα είναι ένας 68χρονος στο νοσοκομείο Αττικόν και δύο γυναίκες ηλικίας 85 και 89 ετών, στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα αντίστοιχα. Πλέον ο συνολικός αριθμός των ζωών που έχουν χαθεί στην Ελλάδα από τον covid-19 είναι 62.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει  πως ανήλθαν στους  59 οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα: το εικοσιτετράωρο από τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης έως τις έξι σήμερα το απόγευμα χάθηκαν έξι άνθρωποι.  

Παράλληλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο άλλα 99 κρούσματα στη χώρα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 1.613.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 σχετίζονται με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 92 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη.

 Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Έντεκα άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέση ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά τους θανόντες, οι σαράντα εννέα είναι άνδρες και οι δέκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος/η.

Όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, ανέρχεται σε 1.613 (1.544 την Πέμπτη). Τα περισσότερα εξακολουθούν να εντοπίζονται στην Αττική.

* 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

* Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη.

* Οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 ανέρχονται σε 59. Η θνησιμότητα από τη νόσο βρίσκεται κοντά στο 3%.

* Έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορωνοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης πως η προστασία των ευάλωτων ομάδων παραμένει ύψιστη προτεραιότητα. Αναφέρθηκε ακόμη στα ζώα συντροφιάς και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις γάτες, αλλά και τους σκύλους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τόνισε, δεν προκύπτει κάποια εμπλοκή τους στην πανδημία.

Παράλληλα, μίλησε για πρόοδο στην Κίνα σε πειραματικό φάρμακο που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλα στις δοκιμές. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.

Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλλουν αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Κάλεσε, ωστόσο, συναδέλφους του γιατρούς και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νόσου.