Συστάσεις εξέδωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας υπενθυμίζουν στο κοινό γενικές οδηγίες προφύλαξης και σημειώνουν τις ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς και τα συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες. Τονίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες το κοινό καλείται να συμβουλευτεί τον προσωπικό του ιατρό ή να καλέσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Όπως αναφέρεται θα πρέπει να γίνεται αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο, της άσκοπης διακίνησης και της βαριάς σωματικής άσκησης ή σωματικής εργασίας. Προστίθεται ότι είναι σωστό να επιλέγονται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

Ακόμη, συνιστάται ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, σε περίπτωση  έκθεσης στον ήλιο, αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και προτίμηση σε ελαφριά γεύματα χαμηλά σε λιπαρά με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών, λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμού φρούτων), χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας, ενώ σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.

Επίσης, γίνεται σύσταση για πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ όπως επισημαίνεται ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες. Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνιστάται να είναι ντυμένο ελαφρά και να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν. Επίσης, δίδεται συμβουλή όπως γίνεται αποφυγή όσο είναι δυνατό της χρήσης φούρνου και κουζίνας για να μην αυξηθεί περισσότερο η θερμοκρασία του σπιτιού. Τέλος, τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να αφήνονται ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο νήπια, ηλικιωμένοι και κατοικίδια.

Τονίζεται ότι από τις υψηλές θερμοκρασίες, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν, μεταξύ άλλων, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι (ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι τους), άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε εξωτερικούς χώρους και εσωτερικούς χώρους με ψηλή θερμοκρασία και υγρασία, όσοι βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (βιομηχανικές περιοχές) και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (πχ σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές αρτηριακής πίεσης, καρδιαγγειακές παθήσεις, ηπατοπάθειες, πνευμονοπάθειες, παχυσαρκία). Επίσης, κίνδυνο διατρέχουν και άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα (πχ ινσουλίνη, αντιδιαβητικά, διουρητικά, αντιχολιεργικά, ψυχοφάρμακα κοκ), γυναίκες κατά την κύηση και άτομα με αναπηρία.

Όπως εξηγείται τα αρχικά συμπτώματα από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι ο δυνατός πονοκέφαλος, η ατονία, το αίσθημα καταβολής, η τάση για λιποθυμία, η πτώση της αρτηριακής πίεσης, η ναυτία, οι έμετοι και η ταχυπαλμία.

Αναφέρεται ότι το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5οC), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη και σύγχυση.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν συμπτώματα από υψηλές θερμοκρασίες το κοινό καλείται να συμβουλευτεί τον προσωπικό του Ιατρό ή να καλέσει άμεσα ιατρική βοήθεια.