Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών τα δύο νομοσχέδια και ο κανονισμός που αφορούν τις αποφυλακίσεις οι οποίες αποφασίστηκε να γίνουν στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας και την αύξηση των εξώδικων προστίμων από 150 ευρώ σε 300 ευρώ για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Τα μέλη της Επιτροπής Νομικών τοποθετήθηκαν ομόφωνα να ψηφιστούν τα νομοθετήματα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για την απόφαση της Επιτροπής.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή και των εννέα μελών της, του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη, εκπρόσωπου των Κεντρικών Φυλακών και εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας και συζήτησε τα τρία νομοθετήματα. Η συνεδρία άρχισε στις 17.00, ήταν έκτακτη και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00.

Ακολούθησαν συνεδρίες των κοινοβουλευτικών ομάδων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.
 
Ο ΔΗΣΥ υποστήριξε εξ αρχής ότι τα τρία νομοθετήματα πρέπει να ψηφιστούν αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η ΕΔΕΚ τοποθετήθηκε επίσης θετικά. Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών γύρω στις 20.00 για τη θετική τους θέση.
 
Τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομικών προέρχονται από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΔΗΣΥ (τρία μέλη), ΑΚΕΛ (τρία μελη), ΔΗΚΟ (δύο μέλη) και ΕΔΕΚ (ένα μέλος).
 
Η συνεδρία της Ολομέλειας είναι προγραμματισμένη για τις 17.00 και θα διεξαχθεί με βάση το πρότυπο μέτρων ασφάλειας και υγείας που εφαρμόστηκαν στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας του νομοθετικού σώματος.
 
Με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα ετοιμαστεί έκθεση της Επιτροπής, η οποία θα διαβιβαστεί προς όλα τα μέλη της Βουλής, ώστε αυτά να είναι σε θέση να τοποθετηθούν κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας.

Το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί εξωδίκου ρυθμίσεως αδικημάτων, στοχεύει ώστε τα αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου να υπόκεινται σε εξώδικη ρύθμιση και συγκεκριμένα να νομοθετηθεί η αύξηση του εξωδίκου προστίμου από €150 σε €300. Σκοπός είναι η αποτροπή των παραβάσεων, ώστε να αποβούν αποτελεσματικότερα τα μέτρα για ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Με το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον περί φυλακών νόμο επεκτείνεται η δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) σε κατάδικους για συνέχιση έκτισης της ποινής εκτός φυλακών.

Συγκεκριμένα, επεκτείνει τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει τουλάχιστον το 1/3 της ποινής τους. Επίσης επεκτείνεται σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών και μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.
 
Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών, αδικήματα κατά παράβαση των άρθρων 3 και 4 του περί Βίας στην Οικογένεια (πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου, αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας των Θυμάτων Νόμου, και αδικήματα που περιλαμβάνονται στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου.

Με την τροποποίηση των περί φυλακών κανονισμών παρέχεται η δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων να ενταχθούν στην Ανοιχτή Φυλακή, ενώ επεκτείνεται ο χρόνος παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών, ώστε να  μπορούν να εντάσσονται στον θεσμό της Ανοιχτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.
 
Επίσης επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα.
 
Περαιτέρω, τηρουμένων των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, κρατούμενοι που διαμένουν στο Κέντρο θα δικαιούνται να επισκέπτονται τις οικογένειές τους χωρίς συνοδεία κάθε εβδομάδα.
 
Η Διεύθυνση των Φυλακών ανακοίνωσε ότι οι αποφυλακίσεις ενόψει της απειλής του κορωνοϊού ανέρχονται σε 114 από σύνολο 800 κρατουμένων, ενώ αφορούν και 23 κρατούμενους που είναι ενταγμένοι στο μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού (13) ή έχουν αποφυλακιστεί από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης (10).
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Φυλακών, αποφυλακίζονται κατάδικοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι 10 χρόνια, έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους μέχρι 19/4/2020 και τους υπολείπονται 2 χρόνια για τη συμπλήρωσή της.

Πηγή: ΚΥΠΕ