Στους χώρους των φοιτητικών εστιών στο Βερεγγάρια, που θα κοστίσουν γύρω στα 50 εκατομμύρια, θα δημιουργηθεί και Συνεδριακό Κέντρο, προκειμένου τα καλοκαίρια αυτές να ενοικιάζονται σε συνέδρους και το έργο να καταστεί οικονομικά βιώσιμο και κερδοφόρο.

Όπως δήλωσε στο Κανάλι 6 ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Θεοδοσίου η απόφαση λήφθηκε μετά από σχετική μελέτη που διενεργήθηκε από το γραφείο του.

Το ΤΕΠΑΚ θα ανεγείρει στο Βερεγγάρια, 500 φοιτητικά δωμάτια, 4 μεγάλες συνεδριακές αίθουσες, καθώς και ορισμένες μικρές συνεδριακές αίθουσες.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσίου το πανεπιστήμιο έχει λάβει τις  εγκρίσεις από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων,  τα αρχιτεκτονικά σχέδια βρίσκονται στο τελικό στάδιο της εκπόνησης, διενεργείται κοστολόγηση και προχωρούν οι διαδικασίες για προκήρυξη προσφορών.

Στο Βερεγγάρια, θα ανεγερθεί από το ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο Αριστείας “EXCELSIOR” για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στους τομείς που σχετίζονται με την παρατήρηση της Γης και τις τεχνολογίες διαστήματος για το οποίο θα διατεθεί ποσό €30 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα μισά από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» και τα υπόλοιπα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το κράτος δεν βοηθά όσο θα έπρεπε, επισημαίνει ο αρμόδιος Αντιπρύτανης.

Ο Αντιπρύτανης πρόσθεσε πως υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να διεκπεραιώσει το κράτος, όπως η έγκριση του Master Plan από το Υπουργικό, αλλά και των σχεδίων από την Πολεοδομία, στην οποία έχουν διαβιβαστεί.

Εκκρεμεί πρόσθεσε και η υλοποίηση του Βόρειου παρακαμπτήριου στην περιοχή, που αποτελεί προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι φοιτητικές εστίες.

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης επισήμανε πως το πανεπιστήμιο είχε δυσκολίες να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς και πως τον περασμένο Νοέμβριο διαβιβάστηκε σχετικό σημείωμα στο Υπουργικό, μέσω του τέως ΥΠΕΞ που είχε επισκεφθεί το ΤΕΠΑΚ.

Πρόσθεσε δε, πως από πλευράς ΠτΔ και Υπουργών παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν δίδεται η πρέπουσα ώθηση να προχωρήσουν τα έργα.

Ο καθηγητής Θεοδοσίου εντοπίζει γραφειοκρατικές νοοτροπίες, αναφορικά με την ερμηνεία των νομοθεσιών και στους κόλπους του ίδιου του ΤΕΠΑΚ, όσον αφορά στην προώθηση των διαδικασιών.

Έφερε δε ως παράδειγμα, το ότι για να εξασφαλιστεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται από το ΤΕΠΑΚ, η λήψη της Πολεοδομικής άδειας, κάτι που δεν ακολουθείται από πλευράς  Πανεπιστημίου Κύπρου, όπως τον πληροφόρησε ο εκεί ομόλογος του.

Αυτή την περίοδο εκπονείται από το ΤΕΠΑΚ, μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το γενικό χωροταξικό σχέδιο του Βερεγγάρια, για την οποία απαιτείται κάποιος χρόνος να ολοκληρωθεί, όπως μας είπε ο καθηγητής Θεοδοσίου.