Ξεκάθαρα συμπεράσματα για το πως ξεκίνησε η φωτιά στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο θα εξαχθούν μετά από τις εξετάσεις σε διάφορα τεκμήρια που περισυνελλέγησαν από την σκηνή, και τις οποίες διεξάγει το κρατικό χημείο.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους τόσο η πυροσβεστική όσο και η αστυνομία, απορρίπτεται το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσία Ανδρέας Κεττής σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε ότι πιθανό σήμερα η έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα γεγονότα της πυρκαγιάς να διαβιβαστεί στην Αστυνομία.

Πάντως η αστυνομία συνεχίζει και σήμερα να λαμβάνει  καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα, σε μια προσπάθεια να καταλήξει στο πως ξεκίνησε η φωτιά.

Στο μεταξύ τις ευχαριστίες της προς τις κυπριακές Αρχές για την άμεση και επαγγελματική ανταπόκρισή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού στη Λευκωσία, εξέφρασε η Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί την πρόοδο των ερευνών.

Η Ρωσίδα εκπρόσωπος με ειδικό σχόλιό της στην κεντρική ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνει ότι «χάρη στις άμεσες και συντονισμένες ενέργειες των υπαλλήλων του Κέντρου, κατέστη δυνατή η έγκαιρη απομάκρυνση των επισκεπτών και του προσωπικού», γι’ αυτό και «δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί».

«Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται. Δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή του εμπρησμού. Η Πρεσβεία (σ.σ. της Ρωσίας) βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εκπροσώπους των αρμοδίων τοπικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες του συμβάντος το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.

«Υπολογίζουμε ότι οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εγγυώνται τη δέουσα προστασία και το άσυλο των ρωσικών διπλωματικών εγκαταστάσεων», δηλώνει με το σχόλιό της η Μαρία Ζαχάροβα, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική πλευρά θα παρακολουθεί στενά την πορεία της έρευνας.