Σε αργό θάνατο οδηγείται η λίμνη Παραλιμνίου παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις που λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κακή εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών προστασίας του φυσικού τοπίου.

Το θέμα έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά και τον θάνατο περίπου τριάντα ροζ φλαμίνγκο στην αλυκή της Λάρνακας, ο οποίος ενδέχεται να οφείλεται στα σφαιρίδια μολύβδου που ξέμειναν εκεί από τη λειτουργία σκοπευτηρίου πριν από 13 χρόνια.

Το Κανάλι 6 διερεύνησε το θέμα της λίμνης του Παραλιμνίου, μετά από καταγγελίες ακροατών.

Στη λίμνη ενδημεί ένα σπάνιο είδος κυπριακού νερόφιδου, υπάρχουν διάφορα είδη άγριων πτηνών, ενώ έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς και ροζ φλαμίνγκο.

Το σκοπευτήριο πλησίον της λίμνης λειτουργεί με προσωρινή άδεια που εκδόθηκε το 1978, ήτοι 42 χρόνια πριν.

Η λίμνη στο Παραλίμνι και το σκοπευτήριο βρίσκονται εντός ζώνης Natura 2000. Η περιοχή έχει επίσης κηρυχθεί Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και από το 2015 Ζώνη Ειδικής Προστασίας.

Το 2011, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε καταδικαστική απόφαση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για ελλιπή προστασία και κακή διαχείριση της περιοχής Natura – λίμνης Παραλιμνίου.

Νέα διαδικασία παράβασης κινήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2016, η οποία έληξε με τον όρο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προέβαινε σε μελέτη δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για τη λίμνη, κάτι που δεν έγινε. Δεν έχουν εκδοθεί ούτε τα Διατάγματα Προστασίας, παρόλο που έχουν περάσει 10 χρόνια από την ένταξη της λίμνης στο Δίκτυο περιοχών Natura 2000.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του για το θέμα, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καταγγέλλει ότι η λίμνη έχει χάσει μεγάλη ποσότητα νερού, γεγονός που οφείλεται, όπως αναφέρει o Σύνδεσμος, σε «μυστηριώδη» αφαίρεση του αναχώματος που κλείνει το αρδευτικό κανάλι της λίμνης.

Ακροατές του σταθμού μας κατήγγειλαν επίσης ότι γίνονται απόπειρες αποστράγγισης της λίμνης και ότι, εκτός από το σκοπευτήριο, υπάρχει και πίστα αγωνιστικής μοτοσικλέτας και πίστα αερομοντελισμού. Επιπλέον, όπως πληροφορούμαστε, πλησίον και εντός της λίμνης υπάρχει και χωματερή, όπου γίνεται αλόγιστη ρίψη απορριμμάτων.