Παράταση του διαλόγου για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί το  ναυάγιο στις συνομιλίες μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων.

Ο κ. Γιάννης Παναγιώτου φάνηκε πάντως αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι μετά και από τις σημερινές συναντήσεις “βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά από ότι προηγουμένως στην κατάληξη σε συμφωνία”. Πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει νέα – κοινή συνάντηση στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. 

Οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας έγιναν μετά την συνάντηση του  με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν η γ.γ. της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι δόθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο και πλαίσιο για να καταλήξουν οι δύο πλευρές. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις των υπολοίπων εκπροσώπων των συντεχνιών, που ακολούθησαν.

Υπενθυμίζουμε ότι η χθεσινή αρνητική απάντηση όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δόθηκε επειδή δεν καθορίζεται μέσα από την πρόταση ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για απόδοση της ΑΤΑ στο 100%.

Νωρίτερα το πρωί, αντί κοινής συνάντησης ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου πραγματοποίησε στις 10 το πρωί συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Ο Υπουργός Εργασίας υπέβαλε ενώπιον των δύο πλευρών μεσολαβητική πρόταση που προβλέπει απόδοση της ΑΤΑ στα 2/3 και στη βάση του πληθωρισμού του 2022.

Η ΟΕΒ χθες αποδέχθηκε ως έχει την μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας, φροντίζοντας να διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχθεί κάτι άλλο. Την πρόταση απέρριψε ωστόσο το ΚΕΒΕ το οποίο ζητεί να λαμβάνεται υπόψη και την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και να γίνουν γνωστά τα αντισταθμιστικά μέτρα προς όφελος των επιχειρήσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η παράταση του διαλόγου  μπορεί να  έχει  ορίζονται μέχρι τις αρχές Ιουλίου , καθώς μετά τον μήνα αυτό, όποια συμφωνία κι αν προκύψει θα λαμβάνει υπόψιν τον πληθωρισμό του 2023 που είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με τον πληθωρισμό του 2022 που βρίσκεται στο 8,4% και άρα θα είναι πολύ μεγαλύτερη η αναπροσαρμογή μισθών.