Πραγματοποιήθηκε το πρωί η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου με τους ομολόγους του Υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας με αντικείμενο συζήτησης τα αιτήματα των εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού μετά και από τις αναφορές εκπροσώπων των εργαζομένων για ενδεχόμενη επαναφορά απεργιακών μέτρων.

Η δύο Υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας εξέτασαν σήμερα τα αιτήματα των εργαζομένων που σχετίζονται με την ελλιπή στελέχωση του οργανισμού, το θέμα με την συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού της Δεκέλειας, και το μεγάλο αγκάθι που είναι μη δυνατότητα της ΑΗΚ για δραστηριοποίηση των τομέων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτό που αποφασίστηκε, είναι ότι θα γίνει μια νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στην οποία θα κληθούν να παραστούν εκπρόσωποι της κυβέρνησης που θα είναι οι τρείς υπουργοί, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ και εκπρόσωποι των συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στον Οργανισμό.

Υπενθυμίζουμε ότι μετά την απόφαση της ΡΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι να αποκλειστεί εντελώς η ΑΗΚ, υπήρξαν κάποιες δηλώσεις ότι επρόκειτο να αφεθεί η Αρχή Ηλεκτρισμού να προχωρήσει στην δραστηριοποίηση στις ΑΕΠ με ένα σταθερό πρόγραμμα.

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από τον Κυριάκο Ταφούνα πρόεδρο της ΕΠΟΠΑΗ, η τοποθέτηση του Υπουργείο Ενέργειας προς την ΡΑΕΚ για προώθηση ενός δεκαετούς προγράμματος για την δραστηριοποίηση σε ΑΠΕ γίνεται υπό δύο προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟΠΑΗ της μεγαλύτερης συντεχνίας στην ΑΗΚ, δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στην Αρχή Ηλεκτρισμού να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ουσιαστικά παραπέμπουν το θέμα στις Ελληνικές καλένδες.

Όπως εξήγησε ο κ. Ταφούνας ο πρώτος όρος αφορά στην απόσυρση της συμβατικής παραγωγής η οποία κρίνεται από τον Συμβούλιο του οργανισμού ως ανέφικτη και ο δεύτερος έχει να κάνει με την όποια ενδεχόμενη ανάπτυξη θα απαιτηθεί στα δίκτυα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την παραγωγή.

Για τους λόγους αυτούς, δεν αποκλείεται η λήψη νέων μέτρων από πλευράς εργαζομένων σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, όπως οι ίδιοι τονίζουν.