Άναψε πράσινο φως υπό όρους αφού εξέτασε τα νέα σχέδια για το μεγάλο πάρκο, που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν η φαρμακοβιομηχανία Medochemie και ο Δήμος Αγίου Αθανασίου, στην ομώνυμη βιομηχανική περιοχή, σε έκταση 30 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το Τμήμα Περιβάλλοντος με σχετική γνωμάτευση που εκδόθηκε στις 10 Μαρτίου του 2023.

Στους όρους που επέβαλε η Περιβαλλοντική Αρχή αναφέρεται πως απαγορεύεται η αποκοπή περισσότερων από 108 δέντρων στο υπό αναφορά δημόσιο τεμάχιο, δεδομένου ότι αυτό συμφωνήθηκε και να φυτευτεί τουλάχιστο διπλάσιος αριθμός δέντρων κοντινής ηλικίας, σε σχέση με αυτά που θα αποκοπούν.

Προστίθεται ότι η φύτευση να γίνει αποκλειστικά με ιθαγενή, ξηρανθεκτικά είδη, τα οποία να μην απειλούν τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες της συγκεκριμένης περιοχής.

Ως γνωστόν, τα προηγούμενα σχέδια είχαν απορριφθεί, διότι ήταν μεγάλη η έκταση που προτεινόταν για κατασκευή χώρων στάθμευσης και επηρεάζονταν αρκετά δέντρα.

Το κόστος για το πάρκο υπολογίζεται να ανέλθει στα 3 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της αύξησης των τιμών στα υλικά και των αλλαγών.

Ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, είχε δηλώσει παλαιότερα πως η τοπική αρχή και η Medochemie φιλοδοξούν να δημιουργήσουν στο χώρο το μεγαλύτερο πάρκο της ευρύτερης Λεμεσού μετά τον Δημοτικό Κήπο, με δαπάνη την οποία θα αναλάβει η φαρμακοβιομηχανία, εντάσσοντας το πάρκο που θα φέρει το όνομα του ιδρυτή της, Δρα Ανδρέα Πίττα, στο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής της Ευθύνης.

Ο Δήμαρχος υπέδειξε πως με την ανάπλαση του χώρου πρασίνου θα απαμβλυνθεί και το οξύ πρόβλημα έλλειψης χώρων στάθμευσης, στη Βιομηχανική και υπέδειξε πως μέρος του χώρου χρησιμοποιείται de facto, για στάθμευση καθημερινά, από 100 αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί πως η πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή στο Κανάλι 6 υπήρξε κατά καιρούς δέκτης καταγγελιών, ότι ο μεγάλος αυτός χώρος πρασίνου παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με σκουπίδια, χόρτα και τρωκτικά.