Στο ίδιο έργο θεατές… γίναμε όλοι χθες το απόγευμα, αφού για άλλη μια φορά εκτεταμένα επεισόδια σε χώρο αθλητικού γεγονότος, αυτή την φορά κατά την διεξαγωγή του καλαθοσφαιρικού αγώνα μεταξύ του Απόλλωνα και της Ανόρθωσης στο γήπεδο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» στη Λευκωσία.

Για δύο περίπου ώρες το σημείο έμοιαζε με πεδίο μάχης.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τέσσερα λεωφορεία με οπαδούς του Απόλλωνα έφτασαν από τη Λεμεσό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά οι οπαδοί, δεν ήθελαν να δείξουν κάρτα φιλάθλου κάτι που πυροδότησε την ένταση και την αντίδραση των Αστυνομικών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τα πρώτα επεισόδια. Στην συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε εντός του κλειστού σταδίου, οπαδοί έσπασαν τα διαχωριστικά και πιάστηκαν στα χέρια με την Αστυνομία να προσπαθεί να τους χωρίσει και να λαμβάνει απόφαση για εκκένωση του «Ελευθερία», ενώ ο αγώνας διακόπηκε.

Ωστόσο τα επεισόδια έλαβαν περισσότερη έκταση εκτός του γηπέδου, με οπαδούς να ρίχνουν βόμβες μολότωφ και πέτρες, έκαψαν στάση λεωφορείου και προκατασκευασμένο υποστατικό της εταιρείας λεωφορείων. Σημειώθηκαν ζημιές σε περιπολικά και οχήματα πολιτών. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν και τρείς Αστυνομικοί.

Φαίνεται ότι κάποιοι οπαδοί κατά την διάρκεια των επεισοδίων, έκλεψαν προσωπικά αντικείμενα Αστυνομικών, γάντια και φανέλες από περιπολικά, καθώς και δακρυγόνα.

Μετά από όλο αυτό το σκηνικό έγιναν μόλις δύο συλλήψεις. Ένας 27χρονος συνελήφθη σε σχέση με τα επεισόδια, ενώ ένα δεύτερο πρόσωπο επίσης 27 ετών συνελήφθη επειδή στην κατοχή του βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.

Ένας αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενός μηνός ο οποίος φαίνεται ότι ενώ βρισκόταν σε ένα από τα λεωφορεία των οπαδών, δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους συναδέλφους του για πιθανές παραβατικές συμπεριφορές, ενώ στην συνέχεια του ζητήθηκαν κάποια στοιχεία που δεν δόθηκαν.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της οποίας προήδρευσε η Υπουργός Δικαιοσύνης στην παρουσία του αρχηγού της Αστυνομίας και άλλων αξιωματικών της δύναμης. Αποφασίστηκε ότι θα ζητηθεί έκθεση γεγονότων για τα επεισόδια, ενώ θα ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου.

Οι αρχές πάντως καλούνται να απαντήσουν σε σωρεία ερωτημάτων.

Ένα βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι πως γίνεται τα λεωφορεία με τους οπαδούς να έφτασαν χωρίς την συνοδεία μελών της Αστυνομίας, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου της Δύναμης του δήλωσε ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες από την Λεμεσό ότι θα έρχονταν τα λεωφορεία, ούτε για παραβατική συμπεριφορά.

Δεύτερο ερώτημα είναι πως γίνεται ο συγκεκριμένος αγώνας να αξιολογήθηκε από την Αστυνομία ως μέτριας επικινδυνότητας.

Σοβαρό ζήτημα εγείρεται και για την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου καθώς ο Νίκος Λοϊζίδης πρόεδρος κλάδου αστυνομικών σώματος Ισότητα, κατήγγειλε ότι πωλούνταν εισιτήρια από εταιρεία τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το μητρώο κατόχων της κάρτας φιλάθλου. Είπε επίσης ότι το στάδιο «Ελευθερία» δεν διαθέτει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, κάτι που δυσχεραίνει το έργο των διωκτικών αρχών αφού τα πρόσωπα των οπαδών που συμμετείχαν στα επεισόδια ήταν καλυμμένα.