Στην υπογραφή συμφωνίας για τη μεταξύ τους οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προχώρησαν Ελλάδα και Ιταλία, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά και επεκτείνοντας τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα που έχουν συνάψει οι δύο χώρες ήδη από το 1977.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο συναντήθηκαν στην Αθήνα, με τον Ιταλό να γίνεται μάλιστα ο πρώτος ξένος ΥΠΕΞ που επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα έπειτα από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Για να επιτευχθεί η συμφωνία, έπρεπε να ικανοποιηθεί η τελευταία εκκρεμότητα. Το κύριο αίτημα της ιταλικής πλευράς ήταν το να μπορούν να αλιεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ δηλαδή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, κάτι που φαίνεται πως διευθετήθηκε.

Το θέμα δεν ανέκυψε τώρα, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει να το κλείσουν, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή και με την Αγκυρα να πιέζει αφόρητα από στην άλλη άκρη της Μεσογείου σε διπλωματικό επίπεδο, η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας στέλνει αποφασιστικό μήνυμα στην τουρκική πλευρά.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ