Διευκολύνσεις σε φίλες χώρες για τον επαναπατρισμό υπηκόων τους από το Σουδάν μέσω Κύπρου, προτίθεται να προσφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών απεγκλωβισμού από το Σουδάν, Κυπρίων, αλλά και πολιτών άλλων εθνικοτήτων, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, συγκάλεσε σήμερα την Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων, που αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η Υπουργική Ομάδα αποφάσισε την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από περιοχή που βρίσκεται σε κρίση, μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, στην Άκαμπα της Ιορδανίας με τη βοήθεια της Ολλανδικής κυβέρνησης μεταφέρθηκε μαζί με Έλλαδίτες και άλλους Ευρωπαίους πολίτες ο πρώτος Κύπριος από το Σουδάν.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης είπε ότι το κέντρο διαχείρισης κρίσεων εργάστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας εντείνοντας τις προσπάθειες για την επιστροφή και των υπόλοιπων Κυπρίων.

Ο Θεόδωρος Γκότσης είπε επίσης ότι το συγκεκριμένο άτομο που απεγκλωβίστηκε βρισκόταν σε σημείο που ευνοούσε τη μετακίνησή του μαζί με την ολλανδική αποστολή.

Επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποίησε και η Ελλάδα, και στη χώρα έφθασαν σήμερα οι πρώτοι 17 Έλληνες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν.

Μεταξύ τους βρίσκονται τρία παιδιά και ένας τραυματίας που έχει χειρουργηθεί στα πόδια.

Η ελληνική αποστολή έχει επικεφαλής τον Υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος παραμένει στην Αίγυπτο και έχει αναλάβει την παροχή διευκολύνσεων σε όλους τους Έλληνες, ενώ αναμένεται και μία δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού.

Σημειώνεται ότι στο Σουδάν, τηρείται, μέχρι στιγμής, από τα μεσάνυχτα κατάπαυση του πυρός, στην οποία συμφώνησαν για 72 ώρες οι ένοπλες δυνάμεις, κατόπιν μεσολάβησης των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν, επίσης αργά χθες βράδυ, πως συμφώνησαν να εφαρμοστεί εκεχειρία για 72 ώρες προκειμένου να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό.

Επισημαίνεται ότι όλες οι προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκαν, αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη χώρα, δεν τηρήθηκαν.